Developed by JoomVision.com

Нормативні акти

 

rish MR
rish VK
rozpor MG reg akts

 

 

від 14.05.2015 № 317 "Про внесення на розгляд сесії міської ради пропозиції про затвердження Програми зайнятості населення м. Хмельницького на 2015-2017 роки"
Вівторок, 19 травня 2015, 15:47

Україна
Хмельницька міська рада
Виконавчий комітет
РІШЕННЯ
від 14.05.2015  року №  317

Про внесення на розгляд сесії міської ради пропозиції про затвердження Програми зайнятості населення м. Хмельницького на 2015-2017 роки

 

 

Розглянувши звернення управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради, з метою сприяння зайнятості населення, задоволення потреб громадян у праці, відповідно до Заокну України “Про зайнятість населення”, керуючись ст. 52 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, виконавчий комітет міської ради

 

ВИРІШИВ:

 

 

  1. Внести на розгляд сесії міської ради пропозицію про затвердження Програми

зайнятості населення м. Хмельницького на 2015-2017 роки (додається).

  1. Контроль за викоонанням рішення покласти на заступинка міського голови

Г. Давиденка.

 

 

Секретар міської ради К. Чернилевський

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Програма зайнятості населення

м. Хмельницького

на 2015 – 2017 роки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Програму зайнятості населення м. Хмельницького на 2015 - 2017 роки (далі – Програма) розроблено на підставі законів України «Про зайнятість населення», «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», «Про місцеве самоврядування в Україні», наказу Міністерства соціальної політики України від 11 лютого 2013 року № 50 «Про розроблення проектів територіальних (місцевих) програм зайнятості населення на період до 2017 року».

 

Мета Програми: забезпечення запобігання масовому безробіттю, кількісній і якісній збалансованості ринку праці, вжиття комплексу заходів щодо сприяння працевлаштуванню, шляхом здійснення активної політики на ринку праці і надання соціальної та матеріальної підтримки громадянам, які потребують соціального захисту.

 

Завдання Програми:

 

  • сприяння повній, продуктивній та вільно обраній зайнятості населення, спрямованій на підвищення рівня його життя;

  • забезпечення регулювання та «детінізації» ринку праці, посилення соціального захисту від безробіття.

 

 

Основні напрямки реалізації Програми:

 

  • ­­створення сприятливих умов для інвестування в економіку міста та надання всебічної підтримки інвесторам, які створюють нові робочі місця;

  • сприяння розвитку малого та середнього бізнесу, який відіграє одну із провідних ролей в економіці міста, у тому числі в сфері працевлаштування населення;

  • сприяння збереженню наявних та створенню нових робочих місць;

  • оперативне реагування на загрозу масового вивільнення;

  • здійснення активних заходів щодо лега­лізації «тіньової» зайнятості;

  • забезпечення надання комплексу різноманітних профорієнтаційних послуг безробітним, які перебувають на обліку в центрі зайнятості, шкільній молоді та неповнолітнім, котрі не навчаються і не працюють;

  • проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи, з метою формування позитивного іміджу робітничих професій;

  • організація професійного навчання та перенавчання відповідно до потреб ринку праці;

  • зниження тривалості безробіття, шляхом реалізації заходів активної політики зайнятості;

  • організація оплачуваних громадських робіт;

  • сприяння у працевлаштуванні громадянам, які потребують соціального захисту.

 

 

Проблемні питання, які передбачено вирішити за рахунок реалізації даної Програми:

 

  • дисбаланс попиту на робочу силу і її пропозиції;

  • «тіньова» зайнятість;

  • незайнятість неконкурентоспроможних категорій населення та працевлаштування осіб з обмеженими можливостями;

  • скорочення наявних робочих місць.

 

В основу Програми покладені статистичні дані, прогнозні розрахунки ринку праці, з урахуванням соціально-економічного розвитку міста та ринку праці.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І. Основні підсумки виконання у 2014 році

Програми зайнятості населення м. Хмельницького на 2012-2014 роки

 

Протягом 2014 року міською радою вживались заходи для забезпечення комплексного розвитку міста Хмельницького.

У 2014 році збережено позитивні тенденції розвитку промислової галузі. Підприємства продовжували удосконалювати виробничі процеси та обладнання, зокрема: впроваджено обладнання для охолодження технологічних процесів за допомогою фреону та фільтрації пива у ПАТ “Хмельницький обласний пивзавод”; освоєно виробництво льодорубів та скреперів-волокуш для прибирання снігу у ПАТ “Завод “Нева”; розроблено та виготовлено мобільну лабораторію КЕТЛ-10(6) для вимірювання параметрів і випробування обладнання розподільчих мереж 10(6) кВ та дослідний взірець спеціального трансформатора для повірки трансформаторів напруги ЗНОМ-35 у ПАТ “Хмельницькобленерго”; впроваджено технологію термічного оброблення металу за кодом НПП-26.61.21.00 у ТОВ “Валон-А”; встановлено лісопильне та сушильне обладнання для виробництва власних комплектуючих та лінію зрощення деревини для виготовлення клеєного брусу та щита на ПНВП “Корпускула”; встановлено стрічкопильний автоматичний станок у ТОВ "Дювельсдорф Україна"; впроваджено нові технологічні процеси по виготовленню круглих ємностей з пластмаси, зварюванню деталей з пластмаси в стик на ПАТ “Завод “Темп”; встановлено нову лінію фасування молочних продуктів в пакети “Філ-пак” та автоматизовану пастеризаційно-охолоджувальну установку у ПрАТ “Хмельницька маслосирбаза”; введено в експлуатацію мобільний бетонозмішувальний вузол потужністю 50 куб.м на ТДВ “Хмельницькзалізобетон”; впроваджено верстат стрічко-відрізний “Мить 1-01” та токарно-револьверний центр СТХ 310 V3 у ПАТ “Укрелектроапарат”; встановлено автоматичну карусельну машину для прямого приливу підошви до взуття у ТОВ “Літма” тощо.

Продовжує розвивати виробничі потужності, створене у ІV кварталі 2012 року, підприємство з виготовлення сільськогосподарського обладнання - ТОВ “Дювельсдорф Україна”. У 2014 році підприємством додатково створено 24 робочих місця.

У 2014 році промисловими підприємствами міста реалізовано продукції на суму 5,3 млрд.грн., що на 16,5% більше, ніж у 2013 році. Обсяг реалізованої промислової продукції на одну особу за 2014 рік становив 19782,8 грн., що на 42,8% більше, ніж обласний показник (12360,9 грн.).

В економіку міста інвестували капітал представники 25 країн світу. Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій у 2014 році становив 28,7 млн. дол. США, що на 12,2% менше, ніж на початок 2014 року. Обсяг прямих іноземних інвестицій, залучених в економіку міста, у розрахунку на одну особу становив 108,7 дол. США.

На розвиток промислових підприємств міста у 2014 році направлено 5,4 млн. дол. США іноземних інвестицій або 18,8% від загального обсягу, у тому числі у виробництво:

- гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції – 3,3 млн. дол. США.;

- харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів – 0,7 млн. дол. США;

- готових металевих виробів – 0,5 млн. дол. США.

Значні обсяги інвестицій залучені з Польщі, Кіпру, Віргінських островів, Туреччини, Німеччини, Білорусії. Зазначеним країнам належить 93,7% загального обсягу інвестицій.

У 2014 році обсяги експорту та імпорту товарів становили відповідно 150,7 млн. дол. США і 190,5 млн. дол. США. Порівняно з 2013 роком експорт зменшився на 16,8%, імпорт – на 31,4%. Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило 39,8 млн. дол. США.

Зовнішньоторговельні операції з товарами місто здійснювало з партнерами із 83 країн світу. Найвагоміші експортні поставки товарів здійснювались до Російської Федерації (65,3%), Узбекистану (6,6%), Республіки Молдови (3,4%), Німеччини і Польщі (по 3,0%), Казахстан (2,6%).

 

З метою залучення інвестицій в економіку міста Хмельницького міською владою ведеться постійна робота щодо покращення інвестиційного клімату та створення сприятливих умов для ведення бізнесу в місті Хмельницькому.

У 2014 році було проведено ряд зустрічей з потенційними інвесторами, іноземними підприємцями. Організовано ділову зустріч з делегацією польської компанії “Еколог”, яка розробляє та впроваджує проекти в галузі комунального господарства, з представниками компанії "Фенікс енерджі груп" з приводу намірів компанії добувати біогаз на полігоні ТПВ м. Хмельницького, з представниками компанії “Національна мережа готелів Reikartz Hospitality Group” щодо намірів будівництва сучасного готелю в місті Хмельницькому, з представникам польської інвестиційної групи "АВМ СОЛІД С.А." щодо реалізації інвестиційного проекту по будівництву комплексу по переробці ТПВ на полігоні побутових відходів, з турецькими підприємцями щодо спорудження в м. Хмельницькому закладу громадського харчування "МакДональдз". В грудні 2014 року відбулася ділова зустріч з власниками підприємства з іноземними інвестиціями ТОВ “Дювельсдорф Україна”, стосовно перспективних питань подальшої співпраці та сприяння міської ради у вирішенні земельних питань.

Наприкінці року відбулася зустріч керівників 10 підприємств міста з делегацією Міжнародного Трейд-клубу в Україні. В ході зустрічі представники бізнесу мали змогу провести ділові переговори з членами клубу та презентувати свої інвестиційні пропозиції.

В рамках виконання заходів, направлених на формування позитивного інвестиційного іміджу міста та залучення інвестицій на його розвиток проводилась робота щодо створення ефективної інформаційно-промоційної системи для стимулювання залучення інвестицій до економіки міста. Інформаційні матеріали про місто, інвестиційні пропозиції, інформація про можливі об'єкти інвестування (вільні земельні ділянки, які виставляються на земельні торги, виробничі та офісні приміщення, які пропонуються для продажу або оренди, нежитлові приміщення комунальної власності, що підлягають приватизації) розповсюджувались серед потенційних інвесторів, представників іноземних інвестиційних компаній, посольств та дипломатичних місій в Україні. Зокрема, інформаційні матеріали щодо перспективних напрямків співпраці з містом-побратимом Модесто та залучення американських інвесторів в економіку міста Хмельницького передано Надзвичайному і Повноважному Послу України в США Моцику О.Ф.; надано інформацію щодо перспективних напрямків співпраці Першому секретарю Генерального Консульства Словацької Республіки в м. Ужгороді.

На виконання Указу Президента України від 08.09.2010 року № 895 і постанови Кабінету Міністрів України від 08.12.2010 р. № 1256 в співпраці з Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України (Держінвестпроект України) в місті Хмельницькому втілюється Національний проект “Чисте місто” та відповідно до Закону України “Про Загальнодержавну програму “Питна вода України на 2006-2020 роки” в місті реалізується Програма “Питна вода м. Хмельницького на 2012-2020 роки”.

Комунальними підприємствами підготовлено проекти для участі у конкурсі інвестиційних програм (проектів), що можуть реалізуватися за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку. Проекти МКП “Хмельницькводоканал” (“Будівництво другої черги водогону від с. Чернелівка Красилівського району до м. Хмельницького”) та МКП “Хмельницьктеплокомуненерго” (“Будівництво когенераційної установки потужністю 0,5 МВт в котельні по вул. Майборського, 5”) пройшли конкурсний відбір на рівні області та направлені в Міністерство регіонального розвитку та будівництва для здійснення фінансування в 2015 році.

Вживалися заходи для забезпечення підтримки розвитку підприємницької діяльності. Суб’єктам господарської діяльності надано в оренду 124 приміщення комунальної власності та 268 земельних ділянок для ведення підприємницької діяльності.

З метою орієнтації безробітних на започаткування власної справи з подальшим працевлаштуванням міським центром зайнятості проведено 12 інформаційних семінарів “Як розпочати свій бізнес”; комп’ютерну діагностику на виявлення власних здібностей, схильностей та визначення рівня підприємницького потенціалу у 215 осіб; 12 тематичних семінарів “Від бізнес-ідеї до власної справи” для 239 потенційних підприємців; 48 тренінгів, що дають можливість навчитися спільно вирішувати проблемні моменти, приймати рішення, аналізувати ту чи іншу ситуацію, діяти самостійно та в групі, в яких взяли участь 696 осіб.

Центром підтримки малого підприємництва проведено 38 семінарів-тренінгів, в яких взяло участь 560 осіб. 112 підприємців отримали консультації з питань змін у податковому законодавстві, правил роботи на ринках Хмельницького, реєстрації підприємницької діяльності тощо.

Продовжено роботу щодо підвищення якості надання адміністративних послуг.

Станом на 01.01.2015 року через Центр надання адміністративних послуг надається більше 150 адміністративних послуг, проводиться реєстрація дітей дошкільного віку у дитячі навчальні заклади, прийом громадян керівництвом міста, надаються супутні послуги.

Протягом 2014 року до Центру звернулось більше 98,0 тисяч громадян та суб’єктів господарювання, надано близько 43 тисяч адміністративних послуг, у тому числі документів дозвільного характеру, надано більше 16 тисяч фахових консультацій з різних питань.

З червня 2014 року здійснювався щоденний моніторинг якості наданих Центром послуг. За його результатами 98% відвідувачів позитивно оцінили роботу Центру.

За результатами соціологічних досліджень якості адміністративних послуг ЦНАП у 10 містах України (Київ, Хмельницький, Дніпропетровськ, Львів, Харків, Рівне, Черкаси, Полтава, Луцьк, Миколаїв), які були проведені у грудні 2014 року Фондом “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва” на замовлення Центру політико-правових реформ, ЦНАП м. Хмельницького отримав найбільше позитивних оцінок (94% від осіб, що зверталися до міських органів надання послуг, оцінюють функціонування органу добре), поступившись тільки ЦНАП у м. Рівне (96%).

Станом на 01.01.2015 року дозвільний центр забезпечує видачу 38 видів дозволів та здійснення 18 видів дозвільно-погоджувальних процедур. Кількість звернень суб’єктів господарювання у 2014 році становила 11247.

За інформацією Головного управління статистики у Хмельницькій області, чисельність наявного населення у м. Хмельницькому станом на 01.01.2014 року становила 265,5 тис. осіб, на 01.01.2015 року (за попередніми даними) – 267,7 тис. осіб, що на 2,2 тис. осіб (0,8%) більше.

Середньооблікова чисельність штатних працівників підприємств м.Хмельницького у 2013 році становила 71,5 тис. осіб, що на 5,0 тис. осіб (6,5%) менше, ніж у 2012 році; у 2014 році - 70,3 тис.осіб, що на 1,2 тис. осіб (1,7%) менше, ніж у 2013 році.

Кількість штатних працівників, які переведені з економічних причин на неповний робочий день (тиждень), протягом 2013 - 2014 років становила 7,9 тис.осіб (11,2% від загальної чисельності працівників).

Станом на 01.01.2015 року в місті здійснювали діяльність 25,1 тис. фізичних осіб-підприємців та 8,2 тис. юридичних осіб, станом на 01.04.2015 року відповідно 24,8 тис. фізичних осіб-підприємців та 8,2 тис. юридичних осіб.

(За даними ДПІ у м. Хмельницькому ГУ ДФС у Хмельницькій області, за лютий 2015 року, чисельність застрахованих осіб у м. Хмельницькому становила 92,1 тис. осіб, що на 1,6 тис.осіб (1,8%) менше, ніж на початок року).

За інформацією департаменту освіти і науки облдержадміністрації, у м. Хмельницькому у 2014 році здійснював діяльність 21 навчальний заклад (вищі учбові заклади та професійно-технічні навчальні заклади).

Кількість випускників у місті становила 8,6 тис.осіб, що на 0,3 тис.осіб (3,4%) менше, ніж у 2013 році. Зокрема, навчались у вищих навчальних закладах 6,6 тис. осіб (76,7% усіх випускників), у професійно-технічних закладах міста – 2,0 тис. осіб або 23,3% (таблиця 2).

Згідно Указу Президента України від 11 липня 2005 р. № 1073 "Про вдосконалення державного регулювання у сфері зайнятості населення та ринку праці в Україні", відповідно до затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 12 квітня 2006 р. №512 методики, управлінням праці та соціального захисту населення протягом січня – червня 2014 року, проводився щомісячний моніторинг створення робочих місць.

У зв’язку із прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 4 червня 2014 р. №167 «Про визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 12 квітня 2006 р. №512» вищезазначений моніторинг скасовано.

Плановий показник щодо створення робочих місць у 2014 році становив 4696 робочих місць, відповідно до Програми зайнятості населення Хмельницької області на період до 2017 року.

Згідно останньої наявної інформації, у січні – вересні 2014 року кількість створених робочих місць становила 3461 (73,7% до запланованого).

Зокрема, створено 137 робочих місць - для працівників у юридичних осіб, 2212 - для працівників у фізичних осіб - підприємців, 1112 – зареєстровано приватних підприємців. Отже, 70,8% робочих місць у місті була створено за рахунок малого і середнього бізнесу. Ліквідовано 4015 робочих місць. Ліквідовані робочі місця перевищують створені на 16,0%. (таблиця 3).

Основною причиною ліквідації робочих місць є гостра політична, фінансова та соціально-економічна ситуація в країні, військові дії на Сході України, що спричинило девальвацію національної валюти та зменшення купівельної спроможності населення.

Різке погіршення економічних відносин з Російською Федерацією вплинуло на стан ринку праці та зменшення обсягів виробництва продукції на експорт. Поставлена під загрозу стабільність роботи багатьох трудових колективів. Спад економічної активності вже позначився на звуженні попиту на працю та скороченні тривалості робочого часу. Більшість керівників підприємств вдаються й до таких заходів як реорганізація, ліквідація виробництва, скорочення чисельності штату, що призводить до вивільнення значної кількості найманих працівників. На окремих підприємствах відбувається направлення працівників у безоплатні відпустки за ініціативою адміністрації або скорочення норм робочого часу.

У порівнянні з січнем – вереснем 2013 року на 89,1% менше створено робочих місць для найманих працівників у юридичних осіб, на 17,4% менше укладено договорів між найманими працівниками та фізичними – особами підприємцями.

Наприклад, створено робочих місць юридичними особами: ТОВ «Нейл» (16 р.м.), ТОВ «Тін Імпекс» (7 р.м.), ХКП «Електротранс» (6 р.м.).

В загальній кількості новостворених робочих місць:

- 1803 р.м. або 52,1% належить оптовій і роздрібній торгівлі, ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів;

- 428 (12,4%) - транспорту, складському господарству, поштовій та кур’єрській діяльності.

(До відома: у місті функціонують 41 ринок, 10 торгових майданчиків та 17 торгових рядів, де здійснюють підприємницьку діяльність понад 20 тисяч фізичних осіб-підприємців. Адміністраціями ринків вживались заходи для покращення функціонування ринків, створення належних умов для купівлі-продажу товарів на ринках).

На даний час здійснюється моніторинг реєстрації фізичних осіб-підприємців, за даними ДПІ у м. Хмельницькому ГУ ДФС у Хмельницькій області. Зокрема, у 2014 році зареєстровано 1562 фізичні особи-підприємці, ліквідовано 2769, тобто ліквідація перевищує створення на 77,3%.

За інформацією міського центру зайнятості, у 2014 році за сприянням у працевлаштуванні звернулась 4141 незайнята особа, з них статус безробітного набули 2986 осіб. Чисельність незайнятого населення, яке скористалось послугами служби зайнятості, склала 7070 осіб, що на 15% більше, ніж у 2013 році (таблиця 4).

Станом на 01.01.2015 р. на обліку в міському центрі зайнятості перебували 1194 безробітних. Із загальної кількості безробітних більше 60% складали жінки, майже 62% – молодь віком до 35 років, кожен третій належав до осіб, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.

Рівень реєстрованого безробіття по місту залишився на рівні минулого року і складав 0,69%.

Події, які уже тривалий час відбуваються на Сході України безумовно впливають і на ситуацію на ринку праці, що, в свою чергу, призвело до зменшення кількості вільних вакантних місць та збільшення кількості шукачів роботи.

 

Кількість наявних вакансій у 2014 році становила 3037, що на 40% менше, ніж у 2013 році. Рівень укомплектування вакансій – 88%. Середня тривалість укомплектування вакансій складає 8 днів, проти 5 днів у 2013 році.

Професійно-кваліфікаційний склад вакансій:

 

  • 65% – для робітників;

  • 28% – для службовців;

  • 7% – робочі місця, які не потребують професійної підготовки.

 

Слід відмітити, що по складу безробітних 70% становлять службовці, а 28% - робітники.

Співвідношення чисельності незайнятих громадян та вакансій протягом 2014 року дорівнювало 3 особам на 1 вакансію, на вакансію службовця претендувало 3 особи, тоді як на дві вакансії за робітничими спеціальностями претендувала 1 особа.

На обліку перебувають особи, які мають професії: менеджер, фінансист, бухгалтер, економіст, психолог, соціальний працівник, товарознавець, юрист, вчитель. З числа робітничих професій, це - оператор комп’ютерного набору, секретар керівника, діловод, перукар, продавець непродовольчих товарів тощо.

Станом на 01.01.2015 року кількість актуальних вакансій становила 77.

За сприяння служби зайнятості працевлаштовано 1191 особу, з числа громадян, що мають статус безробітного і мають право на отримання допомоги по безробіттю. Рівень працевлаштування безробітних складає 30%, що перевищує середньообласний показник.

Середня тривалість працевлаштування безробітних громадян складала 95 днів, що на 9% менше, ніж у 2013 році.

Міським центром зайнятості прийнято рішення щодо здійснення компенсації єдиного соціального внеску 32 роботодавцям, з них 18 - суб’єктам малого підприємництва за працевлаштування 63 безробітних на нові робочі місця. Серед працевлаштованих безробітних, 17 осіб – з числа соціально незахищеної категорії. Сума коштів на компенсацію єдиного внеску склала 382,1тис. грн.

Започаткували підприємницьку діяльність за сприяння служби зайнятості 100 безробітних (89 безробітних - у 2013 році), виплачено коштів в сумі 1587,4 тис.грн. з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, що на третину більше, ніж у 2013 році. За звітний період 108 осіб проходили професійну підготовку за професіями, які дозволяють займатися підприємницькою діяльністю.

Працівниками міського центру зайнятості ведеться активна робота по сприянню у працевлаштуванні осіб, які перемістилися з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО. З числа даної категорії перебувало на обліку 200 осіб, з них 34 - працевлаштовані на підприємства міста, 5 осіб брали участь у роботах тимчасового характеру, 3 особи проходили професійне навчання під гарантовані робочі місця.

З метою інформування переселенців про послуги, які надаються соціальними службами та службою зайнятості, працівниками міського центру проведено 7 виїзних акцій в мікрорайони, де вони фактично проживають. Так 17 жовтня відбувся останній виїзд до гуртожитків по вул. Інститутській, за участю працівників управління праці та соціального захисту населення. Досвід роботи міського центру зайнятості з надання послуг особам, які переселились з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО рекомендований Хмельницьким обласним центром зайнятості для використання в роботі районним центрам зайнятості.

Протягом 2014 року 594 безробітних за направленням міського центру зайнятості проходили професійне навчання, що складає майже 15% до кількості безробітних громадян на обліку, що є вище обласного показника.

Під конкретні робочі місця навчалась 441 особа, в тому числі підвищували кваліфікацію шляхом стажування 183 особи. Навчання проводилось в основному за робітничими професіями. Рівень працевлаштування після навчання склав 92,1%.

Реальним шансом для безробітних отримати робоче місце та заробіток є участь у тимчасових роботах. Протягом 2014 року у таких роботах брали участь 217 осіб (майже в 2,5 рази більше, ніж у минулому році), з них 199 безробітних. Тимчасові роботи виконувались за кошти роботодавців та, в основному, були спрямовані на благоустрій територій міста, різні види робіт підсобного характеру, в той же час особи перебували на обліку в центрі зайнятості і отримували допомогу по безробіттю, що значно збільшило рівень їх соціальної захищеності (таблиця 4).

Залишається актуальним питання працевлаштування інвалідів.

Станом на 01.01.2015 року чисельність інвалідів, що проживають у м. Хмельницькому, становила 24,7 тис. осіб, в тому числі, за інформацією обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, з них працюючих інвалідів – 4,8 тис. осіб (19,4%).

Протягом 2014 року на обліку в центрі зайнятості перебувало 308 осіб, які мають обмежені фізичні можливості, з них працевлаштовано 69 осіб (25,3%), 40 осіб проходили профнавчання за направленням міського центру зайнятості, 15 осіб брали участь в оплачуваних громадських роботах, 27 осіб за сприяння міського центру зайнятості започаткували підприємницьку діяльність. Рівень охоплення активними заходами зріс на 12%, в порівнянні з 2013 роком (таблиця 5).

Перешкоди, які виникають при працевлаштуванні на запропоновані центром зайнятості вакансії: відмова самого інваліда, у зв’язку з фізичними навантаженнями, станом здоров’я, невеликим розміром заробітної плати, незадоволення режимом роботи; невідповідність вимогам роботодавця, у зв’язку з відсутністю досвіду роботи, відповідної освіти чи додаткових практичних навичок.

Протягом 2014 року центром зайнятості проведено: 5 засідань «круглого столу», 8 ярмарків та 47 міні-ярмарок вакансій, метою проведення яких було налагодження тісної співпраці служби зайнятості і роботодавців. Також проведено 65 семінарів для роботодавців, 325 інформаційних та 420 тематичних семінарів для незайнятого населення.

Службою у справах дітей Хмельницької міської ради у ході проведення Всеукраїнського рейду «Урок» у 2014 році перевірено стан виховної роботи у 20 навчальних закладах, відвідано адреси проживання сімей, комп'ютерні клуби, парки відпочинку, вокзали, ринки. Служба відслідковує продовження навчання та працевлаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, випускників загальноосвітніх шкіл, професійних ліцеїв, інтернатних закладів. На обліку в службі перебуває 53 дитини-сироти. У місті функціонує 2 дитячі будинки сімейного типу і 2 прийомні сім’ї, в яких виховуються 20 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Служба веде облік дітей, які опинились у складних життєвих обставинах. На обліку перебуває 15 дітей цієї категорії працездатного віку. Всі діти навчаються у навчальних закладах міста, потреби у їх працевлаштуванні немає.

Спільно з міськрайонним управлінням юстиції, кримінальною міліцією у справах дітей, управлінням освіти у 2014 році проведено правоосвітньо-профілактичні зустрічі з батьківськими та педагогічними колективами у 43 навчальних закладах міста.

Налагоджено взаємоінформування з усіма інтернатними закладами щодо влаштування випускників. У 2014 році випускниками стали 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, вони продовжують навчання у професійних ліцеях.

За інформацією управління освіти Хмельницької міської ради, з метою проведення комплексної профорієнтаційної роботи з учнівською молоддю, в загальноосвітніх навчальних закладах міста встановлені та діють 34 програмно-апаратні комплекси «Профорієнтаційний термінал». Це дає можливість більш широко інформувати учнів та їх батьків про професії, які є актуальними на ринку праці.

Між управлінням освіти Хмельницької міської ради та Хмельницьким міським центром зайнятості у грудні 2014 року було затверджено спільний план профорієнтаційної роботи з шкільною молоддю на 2014-2015 навчальний рік.

У загальноосвітніх навчальних закладах систематично проводяться зустрічі учнів з представниками підприємств, декади робітничих професій, профдіагностичне обстеження учнів на предмет допомоги у виборі професії.

Хмельницьким міжшкільним навчально-виробничим комбінатом (далі – ХМНВК) проводиться цілеспрямована робота щодо ознайомлення учнів з професіями, які користуються підвищеним попитом на ринку праці, проводяться уроки з основ вибору професій, профорієнтаційні вечори, конкурси, засідання «круглих столів», тижні професій, екскурсії на підприємства, Дні відкритих дверей, конкурси «Кращий за професією».

У Хмельницькому міському навчально-курсовому комбінаті продовжує діяти Центр допрофесійної, професійної та соціальної реабілітації дітей з особливими освітніми потребами «Моя професія». У Центрі створено групи допрофесійного навчання та групи професійного навчання.

Міською владою вживається ряд заходів, в межах наданих повноважень, направлених на легалізацію «тіньової» зайнятості населення та «тіньової» заробітної плати, зокрема здійснюється щомісячний контроль за станом виконання заходів, які передбачені відповідним рішенням виконкому від 28.04.2011р. № 463.

Так, управлінням праці та соціального захисту населення протягом 2014 року здійснювався щомісячний аналіз рівня заробітної плати понад 5 тисяч суб’єктів господарської діяльності (далі - СГД), згідно звітності, поданої ними до ДПІ у м. Хмельницькому ГУ ДФС у Хмельницькій області.

Так, у грудні 2014 року про використання найманої праці прозвітували 5083 СГД, з них 991 СГД (19,5%) нараховував заробітну плату у розмірі меншому, ніж законодавчо встановлений мінімум – на 186 СГД (15,8%) менше, ніж у січні 2014 року.

Середньомісячний розмір заробітної плати застрахованих осіб у грудні 2014 року становив 3015,7 грн., що на 680,6 грн. (29,1%) більше, ніж у січні 2014 року.

За даними органів статистики, протягом 2014 року із 425 підприємств, що входять до основного кола, у переліку «мінімізаторів» перебувало 60 підприємств. Завдяки роботі, що проводиться, в грудні таких підприємств було лише 16 (3,7%) – 44 підприємства заробітну плату підвищили.

Середній розмір заробітної плати штатних працівників у 2014 році становив 2996,5 грн. – збільшився порівняно з 2013 роком на 277,5 грн. або 10,2%.

З метою зростання середнього рівня заробітної плати на підприємствах міста протягом 2014 року проведено 14 нарад із суб’єктами господарювання, у яких середній розмір заробітної плати нижчий, ніж законодавчо встановлений мінімум (запрошувались 377 СГД, заслухано 167 з них). Зокрема, на останній нараді, яка відбулась 04.12.2014 року, заслухано 13 керівників будівельних організацій.

Під час зустрічей визначались шляхи підвищення заробітної плати, надавались конкретні пропозиції, як зберегти трудові колективи та одночасно не порушувати чинне законодавство.

На адреси суб’єктів господарювання, у яких заробітна плата нараховувалась у розмірах значно нижчих, ніж законодавчо встановлений мінімум, направлено 205 листів.

Проводилась активна інформаційно-роз’яснювальна робота, зокрема щоквартально в громадському транспорті ХКП «Електротранс» розміщувались інформаційні матеріали відповідного змісту.

Зміни у чинному законодавстві дадуть змогу посилити роботу у напрямку легалізації «тіньової» зайнятості та «тіньової» заробітної плати. Зокрема, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» від 28 грудня 2014 року внесено зміни до ст. 265 Кодексу законів про працю. Зокрема у даній статті зазначено:

1. Юридичні та фізичні особи  підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі:

- фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків  у сумі 36,5 тис.грн. за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;

- порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі  в сумі 3654 грн.;

- недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці  сумі 12180 грн. за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

ДПІ у м. Хмельницькому ГУ ДФС у Хмельницькій області протягом 2014 року, з метою легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, проведено 195 перевірок.

В ході перевірок виявлено 190 порушень, зокрема виявлено 240 нелегально працюючих; 86 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

Як результат перевірок, зареєстровано 279 громадян (в т.ч. 263 трудових договори між підприємцями-фізичними особами та найманими працівниками).

Донараховано податків на 512,9 тис.грн., штрафних санкцій – 190,6 тис.грн.

ДПІ у м. Хмельницькому ГУ ДФС у Хмельницькій області розміщуються матеріали на тему легалізації зайнятості у ЗМІ: статті, радіо- та телепередачі, інформація на WEB-сторінках, гучномовці на ринках міста. Протягом 2014 року розміщено 1665 матеріалів.

З питання легалізації «тіньової» зайнятості і «тіньової» заробітної плати проведено 197 семінарів, нарад, засідань «круглих столів».

За інформацією міського центру зайнятості, протягом 2014 року проведено 32 семінари для роботодавців «Легалізація зайнятості – шлях до забезпечення зайнятості населення в місті», в яких взяв участь 221 роботодавець.

Проведено 325 інформаційних семінарів з безробітними, на яких висвітлювалися питання легалізації трудових відносин та недопущення виплати заробітної плати в «конвертах», у яких взяв участь 4091 незайнятий громадянин.

Під час реєстрації трудових договорів між фізичними особами-підприємцями та найманими працівниками проводилась роз’яснювальна робота щодо недопустимості використання робочої сили з порушенням трудового законодавства, здійснювалось інформування про послуги, які надає центр зайнятості, висвітлювались питання співпраці центру зайнятості з роботодавцями у напрямку організації оплачуваних громадських та тимчасових робіт, необхідності професійного навчання.

Працівниками Хмельницького МВ УМВС України у Хмельницькій області проводяться заходи, спрямовані на дотримання законодавства про працю та обов’язкову реєстрацію найманих працівників, особливо у сфері малого бізнесу. Так, протягом 2014 року слідчими СВ Хмельницького МВ УМВС внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань 2 кримінальних провадження за ст. 172 КК України «Грубе порушення законодавства про працю» та 7 – за ст. 175 КК України «Невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат». Поряд із цим, державною службою боротьби з економічною злочинністю Хмельницького МВ УМВС здійснюються перевірки зайнятості населення на будівельних роботах, у тому числі тих, що проводяться за бюджетні кошти.

Протягом 2014 року працівниками кримінальної міліції у справах дітей, спільно зі спеціалістами служби у справах дітей, проводився ряд оперативно-профілактичних відпрацювань, під час яких проводилась профілактична робота серед молоді, виявлялись адміністративні правопорушення, скоєні неповнолітніми та відносно них дорослими особами. Для запобігання бродяжництву та жебрацтву, покращення профілактичної роботи серед учнівської молоді, перевірявся Хмельницький обласний Центр соціальної реабілітації для дітей, загальноосвітня санаторна школа-інтернат №2, інші навчальні заклади. Під час проведення профілактичних бесід з вихованцями з’ясовувались умови проживання, проводились дні правового всеобучу, з роз’ясненням норм законодавства щодо відповідальності за порушення правил суспільної поведінки.

 

Одним з чинників, що стримує підняття рівня заробітної плати є заборгованість з її виплати.

Cтаном на 01.01.2015 року заборгованість із заробітної плати у місті була наявна на 5 підприємствах і становила 1 млн. 950,9 тис.грн. – зменшилась порівняно з 01.12.2014 року на 529,8 тис.грн. або 21,4%.

Загалом протягом 2014 року у переліку підприємств-боржників перебувало 15 підприємств. Завдяки проведеній роботі на 10 підприємствах ліквідовано заборгованість повністю, на суму 1586,4 тис.грн.

Не зважаючи на заходи, що вживаються, у порівнянні з 01.01.2014 року заборгованість збільшилась на 414,6 тис.грн. або 21,4%. Причинами зростання заборгованості є те, що станом на 1 грудня у переліку боржників з’явилось державне підприємство “Хмельницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою”, із сумою боргу 190,3 тис.грн., що склало 12,3% від загальної заборгованості економічно активних підприємств та збільшення заборгованості на КП «Аеропорт Хмельницький» з 300,8 тис.грн. до 723,1 тис.грн. (збільшення на 422,3 тис.грн., або в 2,4 рази).

Станом на 01.04.2015 року заборгованість була наявна на 8 підприємствах і становила 2348.2 тис.грн., зменшилась порівняно з 01.03.2015 року на 542,9 тис.грн. (18,8%), проте збільшилась до початку року на 397,3 тис.грн. або 20,4%.

З метою контролю за станом погашення заборгованості із виплати заробітної плати та за дотриманням мінімальних гарантій, встановлених чинним законодавством, у 2014 році працювала комісія з питань забезпечення своєчасності та повноти сплати податків, погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат та робоча група зі сприяння легалізації «тіньової» зайнятості населення та «тіньової» заробітної плати. У 2014 році відбулось 6 спільних засідань.

На виконання протокольних доручень за підсумками проведених засідань комісії та робочої групи, управлінням праці та соціального захисту населення у 2014 році здійснювався контроль за забезпеченням соціального захисту працівників, в частині додержання законодавства про працю, на підприємствах м.Хмельницького.

Варто відмітити, що протягом січня-червня 2014 року контроль здійснювався шляхом проведення перевірок, за результатами яких складались акти, а починаючи з 1 серпня 2014 року, у зв’язку із поданням прокуратури м.Хмельницького, а згодом - із змінами у чинному законодавстві, контроль здійснювався шляхом вивчення документів, які надавались керівниками підприємств (результати вивчення відображались у довідках).

Так, протягом січня-червня 2014 року контроль здійснювався на 130 підприємствах (виявлено 363 порушення, в т.ч. в ході 67 первинних перевірок – 332 порушення).

Протягом липня-грудня 2014 р. контролю підлягало 56 підприємств (виявлено 315 порушень).

За наслідками здійсненого контролю більшість порушень ліквідовується. Для прикладу, протягом січня-червня 2014 року, під час проведення 63 повторних перевірок, встановлено, що 47 підприємств (74,6%) раніше виявлені порушення ліквідували повністю.

Продовжувалась співпраця з іншими контролюючими та правоохоронними органами. Протягом 2014 року відповідні звернення (матеріали) направлялись до:

 

  • прокуратури м.Хмельницького – 7;

  • ДПІ у м. Хмельницькому ГУ ДФС у Хмельницькій області – 5;

  • Хмельницького міського відділу УМВС у Хмельницькій області – 6;

  • ТДІзПП у Хмельницькій області – 3.

 

Отже, збереження існуючих та створення нових робочих місць з належними умовами праці, формування сприятливого підприємницького середовища, підвищення соціальної захищеності громадян, особливо вразливих верств населення, легалізація «тіньової» зайнятості та «тіньової» заробітної плати були стратегічними цілями політики міської влади у сфері зайнятості.

 

 

II. Основні тенденції соціально-економічного розвитку м. Хмельницького

та розвитку ринку праці

 

Розширення сфери прикладання праці, формування сприятливого підприємницького середовища, підвищення соціальної захищеності громадян є стратегічними цілями політики зайнятості на 2015-2017 роки. Також передбачається здійснення заходів щодо збереження існуючих та створення нових робочих місць.

Міською владою створено ряд комісій та робочих груп, уповноважених розглядати проблемні питання жителів міста.

Забезпечення зайнятості залежатиме від зростання обсягів виробництва та інвестицій, вкладених в економіку міста.

З метою активізації інвестиційної діяльності у місті створено Раду з питань інвестицій, основною метою якої є координація діяльності усіх виконавчих органів міської ради щодо сприяння залученню інвестицій в економіку міста і формування позитивного інвестиційного іміджу міста.

У 2015-2017 роках планується сприяти залученню інвестицій в економіку міста шляхом створення сприятливих умов для інвесторів, проведення ділових зустрічей з потенційними інвесторами, поширення інформаційно-презентаційних матеріалів про місто, у тому числі про наявність вільних виробничих та офісних приміщень промислових підприємств, земельних ділянок і приміщень комунальної власності.

Залучення як іноземних інвестицій, так і використання можливостей внутрішніх інвестицій дасть змогу покращити ситуацію на ринку праці, зокрема, зменшити чисельність безробітних громадян.

Слід зазначити, що у 2015-2017 роках чисельність громадян, які перебуватимуть на обліку у державній службі зайнятості та отримуватимуть послуги, прогнозується по 7100 осіб щорічно. Чисельність осіб, які отримають статус безробітного у зазначених роках прогнозується щорічно по 4100 осіб (таблиця 4).

Зокрема, чисельність інвалідів, які перебуватимуть на обліку у службі зайнятості у 2015 - 2017 роках очікується відповідно 352, 352, 360 осіб (таблиця 5).

Створення значної чисельності робочих місць у найближчі 3 роки прогнозується за рахунок розвитку малого та середнього бізнесу.

Прогнозується, що у найближчі роки, з метою збереження трудових колективів та мінімізації витрат, значна кількість підприємств працюватимуть у режимі неповного робочого дня або тижня. Так, у 2015-2017 роках кількість осіб, які працюватимуть у режимі неповного робочого дня (тижня), становитиме по 7,9 тис. осіб щорічно, що становитиме 11,2 % від середньооблікової штатної чисельності працівників (таблиця 2).

Значна увага у 2015 - 2017 роках буде приділена питанню офіційної зайнятості працівників. Планується здійснювати аналіз діяльності суб’єктів господарювання, які нараховують заробітну плату працівникам менше мінімального розміру, встановленого чинним законодавством, та заслуховувати їх на засіданнях робочої групи зі сприяння легалізації «тіньової» зайнятості населення та «тіньової» заробітної плати.

З метою легалізації трудових відносин та дотримання прав і гарантій працівників планується проведення засідань “круглих столів”, семінарів з роботодавцями та фізичними особами - підприємцями, які мають найманих працівників, із залученням представників управління Пенсійного фонду України у м. Хмельницькому, ДПІ у м. Хмельницькому ГУ ДФС у Хмельницькій області.

Управлінням праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради і надалі буде забезпечуватись робота телефонів «гарячої лінії» (70-41-46, 65-53-90, 65-42-81), на які можуть звернутися громадяни міста з питань законодавства про працю, зокрема, з питань дотримання законодавчо встановлених державних мінімальних гарантій оплати праці. В подальшому будуть проводитись засідання міської комісії з питань забезпечення своєчасності та повноти сплати податків, погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат.

Управлінням освіти Хмельницької міської ради, з метою ознайомлення учнів з переліком професій, отримання консультації психолога щодо правильного вибору майбутньої професії, надалі планується проводити інформаційно-просвітницькі заходи та ярмарки професій, за участю вищих навчальних закладів, професійно-технічних навчальних закладів та керівників підприємств міста.

Управліннями освіти Хмельницької міської ради, управлінням молоді та спорту Хмельницької міської ради, службою у справах дітей Хмельницької міської ради, кримінальною міліцією у справах дітей планується забезпечити профорієнтаційну та психологічну підтримку неповнолітніх осіб, які не працюють і не навчаються, перебувають на обліку в кримінальній міліції, дітей-сиріт та дітей з багатодітних сімей.

Управлінням освіти у наступних роках планується забезпечувати інтереси дітей з особливими освітніми потребами в допрофесійній і професійній підготовці, за участю Центру інтеграції допрофільної і профільної підготовки дітей з особливими потребами «Моя професія». Також планується проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу, з метою формування в суспільстві позитивного іміджу робітничих професій та підвищення соціального статусу робітника.

Прогнозні показники з розширення сфери прикладання праці за рахунок створення нових робочих місць у м. Хмельницькому у 2015-2017 роках становитимуть відповідно 4711 р.м., 4740 р.м. та 4767 р.м. (таблиця 3).

Прогнозується, що найбільша кількість робочих місць буде створена фізичними особами-підприємцями та іншими фізичними особами - платниками податку з доходів фізичних осіб (включаючи робочі місця для найманих працівників), зокрема, у 2015-2017 роках буде створено відповідно 4257 (90,4%), 4283 (90,4%), 4307 (90,4%) робочих місць щорічно (таблиця 3).

За видами економічної діяльності у 2015-2017 роках найбільша кількість створених робочих місць очікується в галузях: оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів i мотоциклів (відповідно 2186 р.м., 2199 р.м., 2210 р.м. щорічно); переробна промисловість (відповідно 622 р.м., 626 р.м., 630 р.м.); у сфері транспорту, складського господарства, поштової та кур'єрської дiяльностi (відповідно 528 р.м., 532 р.м., 535 р.м.) (таблиця 3).

З метою вивчення потреби в робітничих кадрах на 2015 - 2017 роки, управлінням праці та соціального захисту населення було направлено запити на 36 ринкоутворюючих підприємств міста.

Згідно отриманих відповідей, планують створення нових робочих місць: ПАТ «Хмельницькобленерго» (у 2015-2017 роках – по 12 р.м. щорічно), ДП «Новатор» (у 2015 р. – 8 р.м., у 2016 р. – 7 р.м., у 2017 р. – 7 р.м..), ПАТ «Завод «Темп» (у 2015 році – 25 р.м., у 2016 році – 20 р.м., у 2017 році – 18 р.м.), ХПВТП «Алмаз» (планується у найближчі роки створити біля 100 р.м.), ТОВ «Торгівельно-сервісний центр «Кооператор» (у найближчі роки – 15 р.м.), ТОВ «Бембі» (у 2015 році – 17 р.м., у 2017 році – 18 р.м.).

За сприяння служби зайнятості планується працевлаштовувати осіб, з числа тих, що перебувають на обліку, у 2015 - 2017 роках по 2500 осіб щорічно, чисельність працевлаштованих осіб з числа зареєстрованих безробітних прогнозується по 1250 осіб щорічно (таблиця 4).

Чисельність зареєстрованих безробітних, які проходитимуть професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації у 2015 році очікується 718 осіб, у 2016-2017 роках - по 720 осіб щорічно (таблиця 4).

Значна увага у наступні роки приділятиметься організації робіт тимчасового характеру, у 2015-2017 роках планується залучити до участі у даних роботах по 325 осіб щорічно, з них зареєстрованих безробітних - по 300 осіб щорічно. (таблиця 4).

Чисельність осіб, яким міським центром зайнятості надаватимуться послуги з питань організації підприємницької діяльності та ведення власної справи, у 2015-2017 роках прогнозується по 300 осіб щорічно (таблиця 4). Прогнозується, що в результаті проведеної роботи організують власну справу щорічно по 76 осіб.

У 2015-2017 роках міським центром зайнятості значна увага буде приділятись профорієнтаційній роботі.

З метою розширення можливостей для підвищення конкурентоспроможності громадян старше 45 років будуть здійснюватись заходи щодо реалізації їх права на отримання та використання ваучера на перепідготовку, спеціалізацію та підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями для пріоритетних видів економічної діяльності.

Проблемним питанням залишиться працевлаштування інвалідів. Прогнозується, що чисельність працюючих інвалідів у м. Хмельницькому у 2015-2017 роках складе відповідно по 4800 осіб щорічно (таблиця 5).

За сприяння служби зайнятості у 2015-2017 роках планується працевлаштувати відповідно по 70 осіб даної категорії, усі - з числа зареєстрованих безробітних. Чисельність інвалідів, залучених до участі у роботах тимчасового характеру планується у 2015-2017 роках відповідно по 10 осіб щорічно (таблиця 5).

Реалізація завдань, визначених Програмою, здійснюватиметься шляхом виконання заходів щодо поліпшення ситуації у сфері зайнятості населення міста на 2014-2017 роки.

Організаційне супроводження, координація та контроль за реалізацією заходів Програми покладається на управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради, Хмельницький міський центр зайнятості, а також відповідні виконавчі органи Хмельницької міської ради.

ІІІ. Напрями та заходи щодо поліпшення ситуації у сфері зайнятості населення м. Хмельницького на 2015-2017 роки

 

 

п/п

Найменування заходу

Виконавці

Строк

виконання

Джерела

фінансування

 

держав-ний бюджет

місце-

вий

бюджет

1

2

3

4

5

6

1. Розширення сфери застосування праці та стимулювання заінтересованості роботодавців у створенні нових робочих місць

1.1

Сприяти залученню інвестицій в економіку міста шляхом створення сприятливих умов для інвесторів, проведення ділових зустрічей з потенційними інвесторами, поширення інформаційно-презентаційних матеріалів про місто, у тому числі про наявність вільних виробничих та офісних приміщень промислових підприємств, земельних ділянок і приміщень комунальної власності.

Департамент економіки Хмельницької міської ради

Протягом 2015-2017 років

 

 

1.2

Сприяти суб'єктам малого та середнього бізнесу у веденні підприємницької діяльності.

Департамент економіки Хмельницької міської ради, Центр підтримки малого підприємництва

Протягом 2015-2017 років

 

 

1.3

Сприяти участі суб’єктів господарювання міста в програмі перепідготовки управлінських кадрів для сфери підприємництва “Українська ініціатива”.

Департамент економіки Хмельницької міської ради

Постійно

 

 

1.4

Забезпечувати оперативне реагування на загрозу масового вивільнення, на збільшення чисель­ності робітників, які підлягають звіль­ненню (призупинення найму, перехід на режим неповного робочого часу тощо), шляхом проведення виїзних консультацій з питань призупинення вивільнення, внесення пропозицій професійного навчання, надання комплексу соціальних послуг у розв’язанні проблем на підприємствах, в установах та організаціях міста, де очікується масове вивільнення працівників.

Хмельницький міський центр зайнятості, управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради, управління молоді та спорту Хмельницької міської ради, роботодавці, профспілки

В разі виникнення потреби

 

 

1.5

Надавати навчально-методичні, консультаційні та інформаційні послуги з питань орієнтації безробітних на самозайнятість, відкриття власної справи та проведення підприємницької діяльності, в тому числі шляхом запровадження відповідних тренінгових програм та висвітлення відповідної інформації у пресі, на радіо і телебаченні.

Хмельницький міський центр зайнятості, ДПІ у м. Хмельницькому ГУ ДФС у Хмельницькій області, управління Пенсійного фонду України у м. Хмельницькому, дозвільний центр Хмельницької міської ради

Протягом 2015-2017 років

 

 

1.6

Сприяти працевлаштуванню безробітних, в т.ч. осіб, які не здатні на рівних конкурувати на ринку праці, на нові робочі місця, шляхом компенсації витрат роботодавцям на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за рахунок коштів, передбачених у бюджетах Пенсійного фонду України, Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та Фонду соціального захисту інвалідів.

Хмельницький міський центр зайнятості, управління Пенсійного фонду України у

м. Хмельницькому, Хмельницьке обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів

Протягом 2015-2017 років

 

 

1.7

За рахунок коштів обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів створювати додаткові робочі місця для працевлаштування інвалідів; здійснювати контроль за дотриманням роботодавцями нормативу створення робочих місць для працевлаштування інвалідів.

Хмельницьке обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів

Протягом 2015-

2017 років

 

 

1.8

Сприяти працевлаштуванню осіб з обмеженими фізичними можливостями на вільні вакансії для даної категорії, в тому числі за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів, надавати консультації, проводити ярмарки та міні-ярмарки вакансій; здійснювати відшкодування витрат на навчання дітей-інвалідів у середніх спеціальних та вищих навчальних закладах України І-ІV рівнів акредитації.

Хмельницьке обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів

Протягом 2015-

2017 років

 

 

1.9

З метою легалізації трудових відносин та дотримання прав і гарантій працівників проводити засідання “круглих столів”, семінари з роботодавцями та фізичними особами – підприємцями, які мають найманих працівників, із залученням представників управління Пенсійного фонду України у м. Хмельницькому.

Хмельницький міський центр зайнятості, управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради, ДПІ у м. Хмельницькому ГУ ДФС у Хмельницькій області, Територіальна державна інспекція з питань праці у Хмельницькій області

Згідно розробленого графіку

 

 

1.10

З метою додаткового стимулювання мотивації до праці, матеріальної підтримки безробітних та інших категорій осіб організовувати оплачувані громадські роботи та інші роботи тимчасового характеру, за рахунок коштів місцевого бюджету, Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, роботодавців та інших не заборонених законодавством джерел. Визначати основні напрями організації громадських робіт, об’єкти, на яких вони будуть проводитись, обсяг робіт, джерела матеріально – технічного забезпечення та фінансування.

Хмельницька міська рада, Хмельницький міський центр зайнятості, роботодавці

Протягом 2015- 2017 років

 

 

1.11

Забезпечити проведення акцій, тренінгів, семінарів, засідань «круглих столів», ярмарок професій, днів відкритих дверей, спрямованих на вирішення питання зайнятості молоді.

Хмельницький міський центр зайнятості,

управління молоді та спорту Хмельницької міської ради

Постійно

 

 

1.12

З метою формування свідомого вибору учнівською молоддю професій, актуальних на ринку праці, організувати виїзні мобільні консультативні пункти в пришкільні оздоровчі табори та до ДОК «Чайка» в період оздоровчої кампанії.

Управління молоді та спорту Хмельницької міської ради, управління освіти Хмельницької міської ради, Хмельницький міський центр зайнятості

Весняно-літній період 2015-

2017 років

 

 

1.13

З метою ознайомлення учнів з переліком професій, отримання консультації психолога щодо правильного вибору майбутньої професії проводити інформаційно-просвітницькі заходи та «ярмарки професій», за участю вищих навчальних закладів, професійно-технічних навчальних закладів та керівників підприємств міста.

Проводити батьківські збори на базі Хмельницького міського навчально-курсового комбінату для ознайомлення зі спеціальностями, які можуть отримати їхні діти (випускники 9, 11 класів).

Управління освіти Хмельницької міської ради,

Хмельницький міський центр зайнятості, Хмельницька спілка психологів та психотерапевтів (громадська організація)

Постійно

 

 

1.14

Надавати профінформаційні послуги для молоді, яка навчається в навчальних закладах різних типів, з метою інформування про послуги служби зайнятості, стан ринку праці. Особливу увагу приділяти дітям-сиротам, дітям-напівсиротам, дітям-інвалідам та інвалідам з дитинства.

Управління освіти Хмельницької міської ради, управління молоді та спорту Хмельницької міської ради, Хмельницький міський центр зайнятості

Постійно

 

 

1.15

Провести аналіз потреб у робочій силі роботодавців міста, організувати засідання «круглих столів» з представниками бізнесу та освіти; запроваджувати нові навчальні програми у навчально-виховний процес загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів.

Хмельницький міський центр зайнятості та управління освіти Хмельницької міської ради, за участю управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради

І півріччя 2015 року

 

 

1.16

Проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу, з метою формування в суспільстві позитивного іміджу робітничих професій та підвищення соціального статусу робітника: здійснювати публікації в засобах масової інформації, проводити радіо - та телепрограми.

Управління освіти Хмельницької міської ради, управління молоді та спорту Хмельницької міської ради, Хмельницький міський центр зайнятості, за участю організацій роботодавців і об’єднань профспілок

Постійно

 

 

 

2. Підвищення професійного рівня та конкурентоспроможності економічно активного населення

2.1

Для підвищення конкурентоспроможності безробітних на ринку праці, сприяти їх самозайнятості, організовувати професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації безробітних за професіями та напрямками, що користуються попитом на ринку праці, в т. ч. під конкретні робочі місця на замовлення роботодавців.

Хмельницький міський центр зайнятості, професійно-технічні та вищі заклади міста, роботодавці

Постійно

 

 

2.2

Сприяти безробітним у підтвердженні результатів пройденого ними неформального професійного навчання за робітничими професіями.

Хмельницький міський центр зайнятості, професійно-технічні навчальні заклади міста

Постійно

 

 

2.3

З метою розширення можливостей для підвищення конкурентоспроможності громадян старше 45 років, сприяти в реалізації їх права на отримання та використання ваучера на перепідготовку, спеціалізацію та підвищення кваліфікації, за професіями та спеціальностями для пріоритетних видів економічної діяльності.

Хмельницький міський центр зайнятості, професійно-технічні навчальні заклади міста

Постійно

 

 

2.4

Забезпечити роботу телефонів «гарячої лінії» (70-41-46, 65-42-81, 65-53-90), на які можуть звернутися громадяни міста з питань законодавства про працю, зокрема з питань дотримання законодавчо встановлених державних мінімальних гарантій оплати праці та трудових відносин.

Управління праці та

соціального захисту

населення Хмельницької

міської ради

Постійно

 

 

 

 

 

2.5

Проводити засідання комісії з питань забезпечення своєчасності та повноти сплати податків, погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат.

Управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради,

департамент економіки Хмельницької міської ради

Щомісячно

 

 

2.6

Під час реєстрації колективних договорів проводити їх перевірку на відповідність нормам чинного законодавства, Генеральній, регіональній та галузевим угодам.

Особливу увагу звертати на дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, зростання реальної заробітної плати, за рахунок збільшення обсягів виробництва, фінансової стабілізації підприємств.

Управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради

Постійно

 

 

2.7

З метою визначення шляхів підвищення якості робочої сили проводити щорічний моніторинг підготовки кадрів та підвищення кваліфікації працівників на виробництві.

Управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради

Протягом

2015 - 2017 років (щорічно)

 

 

3. Підвищення мобільності робочої сили на ринку праці та удосконалення регулювання трудової міграції

3.1

Співпрацювати з суб’єктами господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні, шляхом обміну даними про вільні робочі місця (вакансії), консультування з метою вдосконалення професійної практики та надання послуг роботодавцям і особам, що шукають роботу, в тому числі тих, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.

Хмельницький міський центр зайнятості, управління молоді та спорту Хмельницької міської ради, суб’єкти господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні

Протягом 2015 - 2017 років

 

 

3.2

Сприяти підвищенню престижності робітничих професій:

- здійснювати контроль за станом охорони праці;

- брати участь у роботі комісій з розслідування нещасних випадків виробничого та невиробничого характерів, навчання та перевірки знань з питань охорони праці;

 

 

- здійснювати контроль за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці;

- здійснювати контроль за станом умов праці, наданням працівникам пільг та компенсацій за роботу у шкідливих умовах праці.

 

Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення і охорони праці Хмельницької міської ради

 

Управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради

 

Протягом

2015 - 2017 років

(згідно планів роботи та в разі потреби)

 

Протягом

2015 - 2017 років

(згідно планів роботи та в разі звернень)

 

 

3.3

Здійснювати заходи, спрямовані на дотримання законодавства про працю у м. Хмельницькому, зокрема, легалізацію «тіньової» зайнятості та обов'язкову реєстрацію працюючих най­маних робітників, зайнятих у малому бі­знесі, шляхом укладання трудових дого­ворів між працівниками та суб'єктами підприємництва, а саме:

 

- здійснювати моніторинг підприємств, які мають заборгованість із заробітної плати та соціальних платежів;

 

- здійснювати перевірки щодо додержання законодавства про працю на підприємствах міста;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- здійснення перевірок з питань легалізації «тіньової» зайнятості, за зверненнями установ, організацій та громадян міста;

 

 

 

 

 

- здійснювати аналіз діяльності суб’єктів господарювання, які нараховують заробітну плату працівникам менше мінімального розміру, встановленого чинним законодавством та вносити пропозиції робочій групі зі сприяння легалізації «тіньової» зайнятості населення та «тіньової» заробітної плати щодо заслуховування таких суб’єктів на засіданнях;

- проведення засідань робочої групи зі сприяння легалізації «тіньової» зайнятості населення та «тіньової» заробітної плати.

 

 

 

 

 

 

ХМВ УМВС України в Хмельницькій області

 

ХМВ УМВС України в Хмельницькій області,

Територіальна державна інспекція з питань праці у Хмельницькій області, ДПІ у м. Хмельницькому ГУ ДФС у Хмельницькій області,

за участю управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради

 

ХМВ УМВС України в Хмельницькій області,

Територіальна державна інспекція з питань праці у Хмельницькій області,

ДПІ у м. Хмельницькому ГУ ДФС у Хмельницькій області

 

 

ДПІ у м. Хмельницькому ГУ ДФС у Хмельницькій області

 

 

 

Управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради

 

 

 

 

 

 

Постійно

 

Постійно (в разі наявності підстав)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В разі надходження звернень

 

 

 

 

 

 

Протягом 2015-

2017 років

 

 

 

 

Протягом 2015-

2017 років

 

 

 

 

 

 

 

3.4

Проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу з роботодавцями щодо неприпустимості використання робочої сили з порушенням трудового законодавства. Інформувати через засоби масової інформації громадськість щодо суб’єктів господарської діяльності, які мають заборгованість із заробітної плати, виплачують заробітну плату у розмірах менше встановленого мінімуму, несвоєчасно перераховують податки до бюджету.

ДПІ у м. Хмельницькому ГУ ДФС у Хмельницькій області

Протягом 2015-

2017 років

 

 

 

3.5

Здійснювати аналіз діяльності суб’єктів господарювання, які працюючи повний робочий день, виплачують працівникам заробітну плату в розмірах, менше встановленого мінімуму, зокрема у сфері будівництва, надання послуг, трудомісткого виробництва, де є значні валові доходи, розширене виробництво (великі супермаркети, торгові центри, заправки, заклади громадського харчування тощо).

ДПІ у м. Хмельницькому ГУ ДФС у Хмельницькій області

 

 

 

Протягом 2015

2017 років

 

 

 

3.6

З метою протидії торгівлі людьми забезпечити надання інформаційно - консультативної та правової допомоги громадянам України, які виїжджають за кордон для працевлаштування, оздоровлення, відпочинку та з іншою метою.

ХМВ УМВС України в Хмельницькій області, управління молоді та спорту Хмельницької міської ради, Хмельницький міський центр зайнятості,

Хмельницька спілка психологів та психотерапевтів (громадська організація)

Протягом 2015- 2017 років

 

 

3.7

Проводити перевірки суб’єктів господарювання, які займаються посередництвом у працевлаштуванні громадян за кордоном та зарубіжним туризмом, з метою встановлення можливої причетності їх працівників до вчинення злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми.

ХМВ УМВС України в Хмельницькій області

Протягом 2015- 2017 років

 

 

3.8

Проводити роз’яснювальну роботу щодо норм чинного законодавства з питань працевлаштування іноземців в Україні, аналіз процесів трудової міграції, надавати консультативну допомогу роботодавцям з питань працевлаштування громадян за кордоном та трудової діяльності іноземних громадян в Україні.

Управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради, Територіальна державна інспекція з питань праці у Хмельницькій області, Хмельницький міський центр зайнятості, роботодавці

В разі звернень

 

 

3.9

Співпрацювати з туристичними фірмами та кадровими агенціями міста, проводити спільні семінари, тренінги, «круглі столи», з метою роз’яснювальної роботи серед жінок та молоді щодо попередження торгівлі людьми.

Управління молоді та спорту Хмельницької міської ради, Хмельницький міський центр зайнятості

Постійно

(згідно плану роботи)

 

 

3.10

Проводити спільно з громадськими організаціями міста культурно-просвітницькі заходи щодо роз’яснювальної роботи серед жінок та молоді щодо попередження торгівлі людьми.

Управління культури і туризму Хмельницької міської ради

Постійно

(згідно плану роботи)

 

 

3.11

Здійснювати контроль за процесом трудової міграції населення, в тому числі за діяльністю комерційних структур, які займаються працевлаштуванням громадян України за кордоном, а також іноземців – в Україні.

ХМВ УМВС України в Хмельницькій області

Протягом 2015-2017 років

 

 

3.12

Забезпечувати надання комплексу різноманітних профорієнтаційних послуг безробітним, які перебувають на обліку в центрі зайнятості, з метою підвищення їх конкурентоспроможності, професійної мобільності та прискорення працевлаштування.

 

 

Хмельницький міський центр зайнятості, роботодавці

Згідно розробленого графіку

 

 

4. Сприяння зайнятості громадян, які потребують соціального захисту і не здатні на рівних умовах конкурувати на ринку праці

4.1

Сприяти працевлаштуванню осіб з обмеженими можливостями на вільні вакансії для даної категорії, в тому числі за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів, надавати консультації, проводити ярмарки та міні - ярмарки вакансій.

Хмельницьке обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів, Хмельницький міський центр зайнятості, управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради

Постійно

 

 

4.2

Сприяти працевлаштуванню осіб, які не здатні на рівних конкурувати на ринку праці, на підприємства, в організації та установи різних форм власності (відповідно до законодавства), з метою забезпечення додаткових гарантій зайнятості та розширення можливостей для їх працевлаштування, в т.ч. молоді після закінчення навчальних закладів.

Хмельницький міський центр зайнятості

Постійно

 

 

4.3

Організувати професійну підготовку та перепідготовку осіб з обмеженими можливостями, з метою підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці, за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, Фонду соціального захисту інвалідів України та коштів роботодавців.

Хмельницький міський центр зайнятості,

Хмельницьке обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів, роботодавці

Протягом 2015 - 2017 років

 

 

4.4

Розробляти і запроваджувати спільні заходи щодо охоплення індивідуальними профорієнтаційними послугами дітей-сиріт, дітей, які позбавлені батьківського піклування, працездатних дітей-інвалідів, неповнолітніх, які перебувають на обліку в кримінальній міліції, з метою їх визначеності щодо майбутньої професійної діяльності. Направляти їх на навчання за професіями, які користуються попитом на ринку праці, сприяти працевлаштуванню.

Служба у справах дітей Хмельницької міської ради, кримінальна міліція у справах дітей, Хмельницький міський центр зайнятості, управління молоді та спорту Хмельницької міської ради

Протягом 2015 - 2017 років

 

 

4.5

Забезпечувати інтереси дітей з особливими освітніми потребами в допрофесійній і професійній підготовці, за участю Центру допрофесійної, професійної та соціальної реабілітації дітей з особливими освітніми потребами «Моя професія».

Управління освіти Хмельницької міської ради

Протягом 2015 - 2017 років

 

 

4.6

Проводити перевірки дотримання трудових прав неповнолітніх працівників на підприємствах міста.

Служба у справах дітей Хмельницької міської ради

В разі необхідності

 

 

4.7

Здійснювати контроль зайнятості випускників загальноосвітніх навчальних закладів, інтернатів. Проводити операцію «Урок», з метою виявлення підлітків, які не навчаються і не працюють, забезпечення їх правового та соціального захисту, притягнення згідно чинного законодавства до відповідальності батьків за невиконання обов’язків по вихованню дітей.

Служба у справах дітей Хмельницької міської ради, управління освіти Хмельницької міської ради, ХМВ УМВС України в Хмельницькій області

Постійно

 

 

 

4.8

Широко висвітлювати у засобах масової інформації, зокрема на Веб-сайті Хмельницької ради, хід виконання даної Програми, стан ринку праці та можливості служби зайнятості щодо надання соціальних послуг населенню.

Управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради, Хмельницький міський центр зайнятості

Постійно

 

 

 

 

Начальник управління праці та

соціального захисту населення Хмельницької міської ради С. Воронецький

 

Директор Хмельницького міського центру зайнятості Т. Мехеда

 

Таблиця 1

до Програми

Основні показники ринку праці*

 

Найменування

показника

2011 р.

(звіт)

2012 р.

(звіт)

2013 р.

(звіт)

2014 р.

(звіт)

2015 р.

(прог-ноз

2016 р.

(прог-ноз)

2017 р.

(прог-ноз)

1. Чисельність зайнятого населення віком 15 – 70 років (у середньому за період), тис. осіб – усього

572,2

571,3

573,7

575,9

572,0

573,0

574,0

з неї зайнятого населення працездатного віку

511,1

515,4

524,3

545,9

518,0

519,0

520,0

2. Рівень зайнятості, у % до чисельності населення:

віком 15 - 70 років

58,7

59,0

59,7

54,7

59,3

59,4

59,5

працездатного віку

65,0

65,3

66,2

62,0

65,6

65,7

65,8

віком 15 - 24 роки

35,6

35,5

33,6

35,6

35,7

36,8

37,0

3.Чисельність безробітного населення віком 15-70 років, визначена за методологією МОП

(у середньому за період), тис. осіб – усього

55,4

53,7

49,9

54,0

53,1

52,9

52,7

працездатного віку

55,4

53,7

49,9

54,0

53,1

52,9

52,7

4. Рівень безробіття, визначений за методологією МОП, у% до чисельності економічно активного населення:

віком 15 - 70 років

8,8

8,6

8,0

9,4

8,4

*

*

*

у % до середньооблікової штатної чисельності працівників*

1,8

*

*

*

*

*

*

у тому числі:

 

 

 

 

 

 

 

за кошти роботодавця

-

-

-

-

-

-

-

за власні кошти

-

-

-

-

-

-

-

10. Кількість осіб старше 45 років, що отримали ваучер

-

-

3

2

3

3

3

* - дані показники обраховуються тільки по області

 

 

 

 

 

 

Таблиця 3

до Програми

Працевлаштування на нові робочі місця

 

Найменування

показника

2011р.

(звіт)

2012р. (звіт)

2013р.

(звіт)

2014р.

(звіт)*

2015р.

(очіку-ване)

2016р.

(прог-ноз)

2017р.

(прог-ноз)

1. Працевлаштування на нові робочі місця, осіб – усього

6614

6665

6562

3461

4711

4740

4767

з них:

1.1 юридичними особами

561

643

1384

137

454

457

460

1.2 фізичними особами-підприємцями та іншими фізичними особами – платниками податку з доходів фізичних осіб (включаючи робочі місця для найманих працівників)

6053

6022

5178

3324

4257

4283

4307

2. Працевлаштування на нові робочі місця за видами економічної діяльності, осіб**:

 

 

 

 

 

 

 

- ciльське господарство, лiсове господарство та рибне господарство

26

***

82

***

59

60

60

- добувна промисловiсть i розроблення кар'єрiв

1

***

0

***

0

0

0

- переробна промисловість

931

***

867

***

622

626

630

- постачання електроенергiї, газу, пари та кондицiйованого повiтря

0

***

5

***

2

3

3

- водопостачання, каналізація, поводження з відходами

0

***

1

***

1

1

1

- будівництво

115

***

209

***

150

151

152

- оптова та роздрiбна торгiвля; ремонт автотранспортних засобiв i мотоциклiв

3530

***

3043

***

2186

2199

2210

- тимчасове розмiщування й органiзацiя харчування

-

***

499

***

358

360

363

- транспорт, складське господарство, поштова та кур'єрська дiяльнiсть

814

***

736

***

528

532

535

- інформацiя та телекомунiкацiї

-

***

64

***

46

46

46

- фiнансова та страхова дiяльнiсть

62

***

17

***

12

12

12

- операцiї з нерухомим майном

282

***

149

***

107

108

108

- професiйна, наукова та технiчна дiяльнiсть

-

***

133

***

95

96

97

- державне управлiння й оборона; обов'язкове соцiальне страхування

31

***

305

***

219

220

222

- освіта

21

***

42

***

30

30

31

- охорона здоров'я та надання соцiальної допомоги

92

***

101

***

73

73

73

- мистецтво, спорт, розваги та вiдпочинок

-

***

58

***

42

42

42

- дiяльнiсть у сферi адмiнiстративного та допомiжного обслуговування

363

***

130

***

93

94

94

- надання iнших видiв послуг

0

***

121

***

88

87

88

- іншi види дiяльностi

346

***

0

***

0

0

0

3. Чисельність працівників, за яких роботодавцю надається компенсація фактичних витрат по сплаті єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, осіб - усього

-

-

57

63

64

64

64

в тому числі:

 

 

 

 

 

 

 

3.1 працівників у юридичних осіб, усього

-

-

23

8

9

9

9

за яких компенсовано:

 

 

 

 

 

 

 

50% суми нарахованого єдиного внеску, осіб

-

-

-

-

-

-

-

100% суми нарахованого єдиного внеску, осіб

-

-

23

8

9

9

9

3.2 працівників у фізичних осіб-підприємців та фізичних осіб – платників податку з доходів фізичних осіб, усього

-

-

34

55

55

55

55

за яких компенсовано:

 

 

 

 

 

 

 

50% суми нарахованого єдиного внеску, осіб

-

-

-

-

-

-

-

100% суми нарахованого єдиного внеску, осіб

-

-

34

55

55

55

55

* - інформація за 9 місяців 2014 року;

** - види економічної діяльності наводяться у відповідності до звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного Фонду України від 08.10.2010 № 22-2, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 01.11.2010 № 1014/18309;

*** - даний показник за видами економічної діяльності не розроблявся.

Таблиця 4

до Програми

 

Надання соціальних послуг Державною службою зайнятості України

(осіб)

Найменування

показника

2011р.

(звіт)

2012р.

(звіт)

2013р.

(звіт)

2014р.

(звіт)

2015р.

(очіку-ване)

2016р.

(прог-ноз)

2017р.

(прог-ноз)

1. Чисельність осіб, що перебувають на обліку та отримують послуги протягом періоду

6712

6827

7140

7070

7100

7100

7100

2. Чисельність осіб, які мають статус безробітного

3564

3473

4024

4091

4100

4100

4100

3. Чисельність працевлаштованих осіб з числа тих, що перебувають на обліку

4069

3796

4247

2517

2500

2500

2500

4. Чисельність працевлаштованих осіб з числа зареєстрованих безробітних

1306

820

1343

1191

1250

1250

1250

5. Чисельність зареєстрованих безробітних, які проходитимуть професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації

897

900

900

594

718

720

720

6. Чисельність осіб, залучених до участі у громадських та інших роботах тимчасового характеру

618

652

133

217

325

325

325

з них зареєстрованих безробітних

618

652

115

199

300

300

300

7. Чисельність осіб, яким надано послуги з питань організації підприємницької діяльності та ведення власної справи

380

402

282

300

300

300

300

з них організували власну справу

94

73

92

100

76

76

76

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 5

до Програми

Показники сприяння зайнятості інвалідів

(осіб)

Найменування

показника

2011 р.

(звіт)

2012 р.

(звіт)

2013 р.

(звіт)

2014 р.

(звіт)

2015 р.

(очіку-ване)

2016 р.

(прог-ноз)

2017 р.

(прог-ноз)

1. Чисельність працюючих інвалідів на підприємствах установах та організаціях, згідно із звітами, поданими до відділень Фонду соціального захисту інвалідів*

4579

4563

4881

4783

4800

4800

4800

2. Кількість створених робочих місць за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів

13

1

4

4

2

2

2

3. Чисельність інвалідів, що перебувають на обліку в Державній службі зайнятості України

 

211

199

268

308

352

352

360

3.1. з них зареєстровані безробітні

204

190

262

308

352

352

360

4. Чисельність інвалідів, працевлаштованих за сприяння Державної служби зайнятості України

32

30

62

69

70

70

70

4.1. з них зареєстровані безробітні

31

25

49

69

70

70

70

4.1.1 у тому числі отримувачі одноразово виплаченої допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності

7

3

6

27

28

29

29

5. Чисельність інвалідів, залучених до участі у громадських роботах

18

23

8

10

10

10

10

5.1. з них з числа зареєстрованих безробітних

18

23

8

10

10

10

10

6. Чисельність інвалідів, які проходили професійне навчання – усього

42

39

63

60

60

60

60

зокрема за рахунок:

 

 

 

 

 

 

 

6.1. коштів Фонду соціального захисту інвалідів

30

28

27

20

20

20

20

6.2. коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття

12

11

36

40

40

40

40

7. Чисельність інвалідів, працевлаштованих строком не менше ніж на два роки на нові робочі місця за направленням Державної служби зайнятості України, за яких роботодавцю надається компенсація витрат, пов’язаних із сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідну особу за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів.

0

0

0

0

0

1

1

8. Чисельність інвалідів, працевлаштованих на підприємства, установи, організації шляхом надання дотацій за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів на створення спеціальних робочих місць для працевлаштування інвалідів, зареєстрованих у Державній службі зайнятості України як безробітні

0

0

0

0

0

1

1

 

* - визначається на основі звітних даних за формою №10-ПІ (річна), затвердженою наказом Мінпраці від 10 лютого 2007 року №42, за погодженням з Держкомстатом та Держкомпідприємництвом (зареєстрований у Мін′юсті 13 лютого 2007 року за №117/13384).

 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02