Developed by JoomVision.com

Нормативні акти

 

rish MR
rish VK
rozpor MG reg akts

 

 

24. Про затвердження Положення про порядок розгляду питань, пов’язаних із самочинним будівництвом, створення та затвердження складу постійно діючої комісії з питань самочинного будівництва

 

3. Розгляд питань, пов’язаних із самочинним будівництвом, здійсненим на земельній ділянці, що належить забудовнику на праві власності або користування

3.1. У випадку, коли забудовник є власником або користувачем земельної ділянки, на якій здійснено самочинне будівництво, він повинен надати в управління містобудування та архітектури документи, передбачені пунктом 2.2 цього Положення, а також документи, що підтверджують право власності або право користування земельною ділянкою, для підготовки управлінням архітектури та містобудування висновку, передбаченого пунктом. 2.4., та внесення цього питання на розгляд постійно діючої комісії з питань самочинного будівництва.

3.2. Якщо будівництво об’єкта на ділянці, що належить забудовнику, не завершено, то після прийняття комісією рішення, передбаченого підпунктом а) пункту 2.6. цього Положення, забудовник зобов’язаний у встановленому законом порядку отримати дозвіл на будівництво, розробити і погодити проектну документацію, отримати від інспекції державного архітектурно-будівельного контролю дозвіл на виконання будівельних робіт та ввести об’єкт в експлуатацію.

 

4. Порядок виявлення та знесення об’єктів самочинного будівництва

4.1. При виявленні фактів самочинного будівництва посадові особи органів місцевого самоврядування, громадяни повідомляють про них один із наступних органів місцевого самоврядування: департамент архітектури, містобудування та земельних ресурсів, управління архітектури та містобудування, управління земельних ресурсів та земельної реформи, інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю.

4.2. Інформація щодо фактів самочинного будівництва у день надходження передається до інспекції державного архітектурно-будівельного контролю, яка у встановленому законодавством порядку протягом не більше трьох робочих днів проводить перевірку з виїздом на місце та вживає вичерпних заходів для притягнення правопорушника до відповідальності у відповідності до чинного законодавства.

4.3. У випадку відсутності у забудовника правовстановлюючих документів на земельну ділянку, управління земельних ресурсів та земельної реформи повідомляє протягом не більше 5 робочих днів Облдержземінспекцію з метою притягнення забудовника до відповідальності за порушення земельного законодавства.

4.4. Після притягнення забудовника до відповідальності управління архітектури та містобудування письмово повідомляє забудовника про вимогу протягом 30 днів добровільно знести об’єкт, збудований самовільно, та привести земельну ділянку до стану, в якому вона знаходилася до моменту забудови (даний термін може бути подовжено у випадку об’єктивної неможливості здійснити знесення в зазначений термін) та попереджає його про передбачені законом наслідки невиконання добровільного знесення об’єкту самочинного будівництва.

4.5. У випадку надходження від забудовника, після отримання повідомлення, передбаченого п. 4.4 цього Положення, заяви з проханням про збереження об’єкта та набуття законних прав на об’єкт самочинного будівництва, управління архітектури та містобудування повідомляє забудовника про необхідність подати документи, передбачені розділом 2 цього Положення. У випадку надання таких документів протягом не більше одного місця застосовуються процедури, передбачені розділами 2 та 3 цього Положення.

4.6. У випадку невиконання забудовником вимоги про добровільне знесення об’єкту та відсутності його заяви з проханням про збереження об’єкта та набуття законних прав на об’єкт самочинного будівництва департамент архітектури, містобудування та земельних ресурсів готує позов до суду у відповідності до вимог ст. 376 Цивільного кодексу України. У випадку, якщо земельна ділянка не належить забудовнику, у судовому позові зазначається вимога про звільнення земельної ділянки.

У випадку прийняття судом відповідного рішення, перебудова або знесення об’єкта самочинного будівництва виконується у порядку виконавчого провадження, визначеному законом.

4.7. Питання, пов’язані із істотним відхиленням від проекту будівництва, що суперечить суспільним інтересам, або порушує права інших осіб, а також питання, пов’язані з істотним порушенням будівельних норм та правил, вирішуються в порядку, передбаченому пунктами 5.1 та 5.2 цього Положення.

 

5. Вирішення інших питань, пов’язаних із самочинним будівництвом

5.1. У разі виявлення істотного відхилення від проекту будівництва, що суперечить суспільним інтересам або порушує права інших осіб, або істотного порушення будівельних норм і правил, після притягнення інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю такого забудовника до відповідальності за порушення містобудівного законодавства, управління архітектури та містобудування:

а) направляє матеріали до постійно діючою комісії з питань самочинного будівництва з метою визначення ступеню істотного відхилення від проекту будівництва, його суперечності суспільним інтересам, порушення прав інших осіб або істотного порушення будівельних норм і правил;

б) пропонує забудовнику добровільно усунути за його рахунок допущені порушення та встановлює відповідний строк для цього (приведення об’єкта містобудування у первісний стан, проведення відповідної перебудови, якщо це можливо та не порушує права інших осіб, вжиття інших заходів).

5.2. У разі невиконання у встановлені строки вимог, вказаних у пункті 5.1 цього Положення, департамент архітектури , містобудування та земельних ресурсів готує позов до суду про зобов’язання забудовника провести знесення або відповідну перебудову об’єкта.

У випадку, якщо проведення такої перебудови є неможливим або забудовник відмовляється від її проведення, таке нерухоме майно, за рішенням суду, підлягає знесенню за рахунок забудовника. При цьому забудовник зобов’язаний відшкодувати особі, яка здійснила або за дорученням якої здійснено таке знесення, витрати, пов’язані із приведенням земельної ділянки до попереднього стану.

5.3. Якщо забудовник вже здійснив або здійснює самочинне будівництво, а оформлення (надання) земельної ділянки, у відповідності до законодавства, не потребується, зокрема у випадку реконструкції нежилого приміщення або реконструкції квартири у багатоквартирному будинку зі зміною її функціонального призначення, то після притягнення його до відповідальності за порушення містобудівного законодавства та у випадку прийняття постійно діючою комісією з питань самочинного будівництва рішення, передбаченого підпунктом а) пункту 2.6. цього Порядку, забудовник має право:

а) звернутися із заявою (клопотанням) до міської ради з проханням про збереження об’єкта (у випадку коли будівництво завершено) чи з проханням про надання дозволу на завершення будівництва і збереження об’єкта (у випадку, коли будівництво не завершено);

б) надати в управління архітектури та містобудування документи, передбачені п. 2.2. цього Положення;

в) отримати в управлінні архітектури та містобудування висновок щодо відповідності самочинно збудованого об’єкта державним будівельним нормам та можливості збереження цього об’єкта містобудування;

г) одержати дозвіл виконавчого комітету міської ради на завершення будівництва (якщо будівництво не закінчено);

д) розробити та узгодити робочий проект (якщо будівництво не закінчено);

е) отримати дозвіл інспекції державного архітектурно-будівельного контролю на виконання будівельних робіт (якщо будівництво не закінчено);

є) пред’явити об’єкт самочинного будівництва державній приймальній (технічній) комісії для прийняття в експлуатацію у встановленому законодавством порядку;

ж) у встановленому законодавством порядку оформити право власності на збудоване майно.

 

6. 3аключні положення

6.1. Усі рішення, дії або бездіяльність органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, громадян, юридичних та фізичних осіб, пов’язані із виконанням вимог цього Положення, можуть бути оскаржені у суді відповідно до чинного законодавства України.

 

 

Секретар міської ради В.Лесков



 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02