Відбулося засідання Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України
Вівторок, 12 січня 2016, 17:38

 

Чергове засідання Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України проведено у Хмельницькій міській раді. У заході взяли участь новообрані міські, селищні, сільські голови Хмельницької області. Провів засідання голова регіонального відділення АМУ, Славутський міський голова Василь Сидор. Учасники зібрання обрали делегатів на Загальні збори уповноважених представників органів місцевого самоврядування, вибрали членів правління Асоціації міст України від Хмельницького регіонального відділення. Також обговорили питання порядку денного, а саме: про особливості формування місцевих бюджетів на 2016 рік, про завдання місцевих органів влади в забезпеченні функціонування освітніх закладів області та надання якісних освітніх послуг, про завдання місцевих органів влади у забезпеченні належного рівня роботи закладів охорони здоров’я на території області, формування Перспективного плану об’єднання громад. У засіданні взяли участь народний депутат України Сергій Мельник, перший заступник голови Хмельницької обласної державної адміністрації Василь Процюк, директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації Сергій Пенюшкевич, директор департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації Олег Фасоля, директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Яків Цуглевич, директор Хмельницького регіонального Офісу реформ Сергій Яцковський. З вітальним словом перед учасниками зібрання виступив Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.

alt

Учасники засідання схвалили склад делегації, яка складається з 14 осіб, на Загальні збори уповноважених представників органів місцевого самоврядування - членів Асоціації міст України, що відбудуться 22 січня у Києві. Обрали членів правління Асоціації міст України від Хмельницького РВ АМУ. Одноголосно довірили Василю Сидору очолювати Хмельницьке регіональне відділення Асоціації міст України ще впродовж року. Також обрали членів правління  Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України, а саме: Хмельницького міського голову Олександра Симчишина, Славутського міського голову Василя Сидора, Кам’янець-Подільського міського голову Михайла Сімашкевича, виконавчого директора Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України Петра Калинюка.   
Учасники засідання висловили власну позицію з низки проблемних питань місцевих громад, зокрема, щодо пільгових перевезень у громадському транспорті, фінансування закладів освіти, утримання закладів професійно-технічної освіти з бюджетів міст, фінансування медичних закладів тощо.
alt
Однією з найболючіших тем, що обговорювалася очільниками населених пунктів області під час засідання регіонального відділення Асоціації міст України, була проблема пільгових пасажирських перевезень. Якщо раніше перевізникам витрачені на обслуговування пільговиків кошти компенсовувала держава, то у 2016 році цю функцію переклали на місцеві бюджети.
Як вийти із надскладної ситуації - радилися голови місцевих рад. Адже перевозити пільгові категорії пасажирів потрібно, проте, знайти для цього кошти, особливо у невеликих містах - вкрай важко.
Зокрема, звучали пропозиції вивчити можливість надання адресної грошової допомоги пільговикам, забезпечити безкоштовні перевезення лише у робочий час доби, обмежити кількість пільгових місць у автобусі.
«Ми не можемо обмежити ні час пільгового перевезення, ні територію. Я робив такі спроби у Старокостянтинові, але всі рішення були скасовані прокуратурою. Наше місто не має ресурсів для компенсування пільгового перевезення. Я пропоную, щоб держава виконувала свої функції», - зазначив Микола Мельничук, міський голова Старокостянтинова.
Великі міста області, такі як Хмельницький та Кам'янець-Подільський, серйозно вивчають можливість запровадження місцевої "картки пільговика":
«Без спеціальної картки пільговика взагалі ні про що говорити. Ми проводили розрахунки, потрібно придбати спеціальні машини для зчитування картки у кожен автобус. Самі ж картки безкоштовно пропонує виготовити «Ощадбанк», - каже очільник Кам’янця-Подільського Михайло Сімашкевич.
«Ми серйозно думаємо над можливістю введення картки пільговика, проте, уже бачимо проблеми: наприклад, учасник бойових дій з Ярмолинець, котрий уже багато років живе в обласному центрі, без реєстрації, не матиме права на пільговий проїзд у Хмельницькому, тому це також не ідеальний варіант», - зізнається Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.
alt
Хмельницький - один із небагатьох населених пунктів області, що уже взяли на себе фінансування пільгового проїзду.
Який би варіант виходу з ситуації не обрали населені пункти області, витрати з бюджету населених пунктів на компенсацію пільгових перевезень будуть значними. До такого не готувалися: «Якщо у Старокостянтинові з міського бюджету компенсуватимуть витрати на пільгові перевезення, то можна забути про всі капітальні вкладення», - констатує міський голова Старокостянтинова Микола Мельничук.
«Моя позиція - пільг не повинно бути взагалі. Єдина допустима пільга - рівень зарплати та пенсії, - зазначив Сергій Мельник, народний депутат.- Жодна пільга чи субсидія не веде до економії».
Дискусія вийшла палкою. Проте, жодного практичного варіанту щодо того, яким чином забезпечити фінансування пільгових перевезень, так і не знайшли.
alt
«Ми повинні прийняти спільне рішення - чи просто мовчки приймаємо навантаження, яке на нас перекладає держава, чи будемо виступати за те, щоб вона таки виконувала свої зобов'язання за законом», - наголосив очільник Славути Василь Сидор.
Просити Уряд таки виконувати свої повноваження і подбати про компенсацію пільгових перевезень - саме таке рішення прийняло регіональне відділення Асоціації міст України. Його представники Хмельниччини збираються озвучити 22 січня на Загальних зборах уповноважених представників органів місцевого самоврядування – членів Асоціації міст України.
Медицина: первинна - у населеному пункті, вторинна - у райлікарнях. ТОВ замість комунальних лікарень, розподіл коштів між вторинною та первинною медициною - це лише мінімальна частка змін, що чекає населені пункти на початку реформи медицини. Завдяки першому кроку до децентралізації - територіальній реформі, кошти на фінансування первинної та вторинної медицини перейшли у бюджети територіальних громад. І якщо первинну медицину, як і раніше, надаватимуть "на місці", то вторинну доведеться "купувати" у центральних районних лікарень. Віддавати гроші з громади хочуть не всі.
alt
«Сьогодні деякі об'єднані територіальні громади, отримуючи медичну субвенцію, хочуть створювати на своїй території заклади вторинної медичної допомоги, - розповів Яків Цуглевич, очільник обласного департаменту охорони здоров'я під час засідання регіонального відділення Асоціації міст України, - проте, цього робити не потрібно. Ми рекомендуємо передати 70% субвенції на центральні районні лікарні, а за собою залишити первинну медицину. Також рекомендуємо, щоб у районах було по одному Центру первинно-санітарної допомоги».
«Навіщо нам у територіальні громади держава дала гроші на вторинну медицину? Щоб ми самі визначалися, яка з лікарень нас буде обслуговувати. Так, наприклад, якщо Летичівська районна лікарня не змінить свій стиль роботи на краще, то ми можемо шукати лікарню в іншому районі, яка обслуговуватиме краще», - каже очільник Меджибожа.
«А у Понінці, наприклад, ми хочемо за власні кошти відкрити таку лікарню, чи можна це робити?» - таке питання цікавило керівників й інших населених пунктів.
alt
«Так, можна, проте, не за кошти державної медичної субвенції», - пояснює Яків Цуглевич, очільник обласного департаменту охорони здоров'я.
«Не поспішайте створювати свої заклади, бо їх ще потрібно утримувати! - застерігає мер Старокостянтинова  Микола Мельничук. - Зараз ви всі отримуєте державні субвенції, проте, не забувайте, що її з року в рік зменшуватимуть».
Після тривалого обговорення регіональне відділення Асоціації міст України, прийняло рішення опрацювати та визначитися із власними пропозиціями щодо практичної реалізації перших кроків медичної реформи.
alt
Фінансування роботи ПТУ – ще один знак питання у 2016 році. Про всі проблеми та невідповідності стосовно цієї теми говорили і під час засідання регіонального відділення Асоціації міст України. Найбільша проблема, як виявилося, навіть не нестача коштів, а відсутність механізму фінансування роботи таких навчальних закладів без перебоїв у їх роботі.
"Ми не маємо права відмовитися від ПТУ зовсім, - впевнений директор Департаменту освіти Хмельницької ОДА Олег Фасоля, - адже у цих закладах навчаються найчастіше соціально незахищені верстви населення. Ці діти мають право на майбутнє".
У першу чергу очільники міст Хмельниччини вирішили звернутися до Уряду з проханням продовжити фінансування таких освітніх закладів як мінімум до завершення навчального року.
Обговорювалася під час засідання і проблема створення так званого «дорожнього фонду» - накопичення коштів для подальшого ремонту доріг.
 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02