Механізм компенсації збитків за пільгові пасажирські перевезення обговорювали на спільній нараді
П'ятниця, 15 січня 2016, 17:08

 

Однією з найболючіших тем є проблема пільгових пасажирських перевезень. Якщо раніше перевізникам витрачені на обслуговування пільговиків кошти компенсовувала держава, то в 2016 році цю функцію переклали на місцеві бюджети. Як вийти із надскладної ситуації - радилися учасники робочої наради, яка відбулася під головуванням заступника міського голови Андрія Бондаренка у приміщенні кінотеатру ім. Т. Шевченка. У робочій нараді представників міської влади з перевізниками міста щодо врегулювання питання пільгових пасажирських перевезень взяли участь виконуючий обов’язки начальника управління транспорту і зв’язку Сергій Шепурев і начальник фінансового управління Сергій Янчук. На захід також запросили керівників громадських організацій, які представляють інтереси громадян пільгових категорій.

 

alt

 
На початку засідання Андрій Бондаренко коротко проінформував про ситуацію, що склалася у державі щодо пільгових пасажирських перевезень та системи їх відшкодування.
«На сьогодні є близько тридцяти законів, які гарантують безкоштовний проїзд різним категоріям громадян. Це є право гарантоване державою, законами. Водночас держава не знайшла чіткого механізму повного відшкодування перевізникам збитків від перевезення населення пільгових категорій. Десяток років на державному рівні говориться про надання адресної допомоги, впорядкування пільг, але цього на сьогоднішній день нічого не зроблено, - наголосив Андрій Бондаренко. – Сьогодні ми з вами зібралися для того, щоб обговорити механізм компенсації автоперевізникам, не лише «Електротрансу», збитків за пільговий проїзд».
Відповідно до закону право на безкоштовний проїзд мають 40 пільгових категорій населення («чорнобильці», «афганці», учасники АТО та інші). Це близько 56 тисяч хмельничан.
З усіх перевізників субвенції за перевезення пільговиків отримує лише ХКП «Електротранс», і то не в повному обсязі.
Директор ХКП «Електротранс», депутат міської ради Віктор Паламарчук зауважив, що комунальним підприємством за 2015 рік перевезено 37,5 мільйонів пасажирів, із них 22,4 мільйони людей пільгових категорій. Згідно з розрахунками, підприємству держава повинна була відкодувати 35 млн. грн., а відшкодувала лише 15 млн.грн.
Хмельницький - один із небагатьох населених пунктів, що уже взяли на себе фінансування пільгового проїзду.
«Ми серйозно зайнялись цією проблемою і не зважаючи на те, що держава не передбачила компенсацію пільгового проїзду, міська рада усе робить для того, щоб компенсувати перевізникам безплатний проїзд громадян пільгових категорій. На це уже передбачені кошти з міського бюджету у розмірі субвенції, яка була передбачена минулого року у Державному бюджеті» - запевнив Андрій Євгенович.
Начальник фінансового управління Сергій Ямчук повідомив, що в міському бюджеті на компенсацію за пільговий проїзд передбачено 25,8 млн. грн.
Як повідомив виконуючий обов’язки начальника транспортного управління Сергій Шепурев така проблема існує і в інших містах України, тому запропоновано такі шляхи вирішення проблеми: обмеження безкоштовного проїзду в години пік, визначення кількості пільгових місць в залежності від габаритності транспортного засобу (5 місць у великогабаритному траспортному засобі, 3 місця в автобусах середньої місткості і 2 в автобусах малої місткості), надання адресної допомоги пільговикам.
У ході активного обговорення проблемного питання учасники зібрання озвучували різні пропозиції, серед них – і можливість запровадження «картки пільговика міста Хмельницького», яку підтримує міський голова Олександр Симчишин.
Проте, жодного практичного варіанту щодо того, яким чином забезпечити фінансування пільгових перевезень, так і не знайшли. Більшість з виступаючих пропонували не компенсовувати пільги, а надавати додаткові кошти як цільову допомогу.
Учасники наради зійшлись на необхідності проведення моніторингу перевезення громадян пільгових категорій у всіх видах транспорту та отримання пропозицій від громадськості міста.
alt
«Ми повинні визначити найбільш оптимальний механізм відшкодуваня пільгових перевезень, щоб і громадяни пільгових категорій могли безперешкодно користуватися своїм правом на пільговий проїзд, і перевізники від того не несли збитки», - сказав підсумовуючи засіданя заступник міського голови Андрій Бондаренко.
Серед питань, які порушили перевізники під час спільної наради, було і перегляд тарифів на проїзд у маршрутках (з 3-х до 3,5 грн.)
Пропозиції щодо врегулювання питання пільгових пасажирських перевезень можна надсилати на електронну адресу управління транспорту та зв’язку: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02