Спільне бачення проблеми збору та утилізації звалищного газу з полігону ТПВ у Хмельницькому міська влада розробляє з фахівцями проекту USAID
П'ятниця, 22 січня 2016, 16:38

Сьогодні відбулося перше засідання робочої групи з розробки проекту «Збір та утилізація звалищного газу з полігону твердих побутових відходів у місті Хмельницькому». Такий робочий орган створено за розпорядженням міського голови з метою реалізації політики енергозбереження та враховуючи важливість впровадження інвестиційних проектів з використанням альтернативних джерел енергії. 

altalt

Головуючий на засіданні, заступник міського голови Володимир Гончарук, наголосив, що міська влада на чолі з Олександром Симчишиним зацікавлена у реалізації цього проекту на основі державно-приватного партнерства, оскільки збір та утилізація звалищного газу є одним зі способів вирішення проблеми полігону твердих побутових відходів у місті Хмельницькому. Це питання є досить гострим і потребує якнайшвидшого вирішення. Тому головне завдання робочої групи знайти консенсус, виробити спільне бачення реалізації цього проекту.

Директор комунального підприємства “Спецкомунтранс” Владислав Кривенчук зауважив, що тверді побутові відходи на міському полігоні площею 6 гектарів накопичують понад 50 років. Висота сміттєвого шару становить 38 метрів. Наголосив, що відбір газу є нагальною проблемою, адже  існують ризики спонтанних викидів біогазу, через що час від часу на полігоні виникають осередки займання.

alt

Консультант проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Олександр Силакін, презентуючи проект «Збір та утилізація звалищного газу з полігону твердих побутових відходів у місті Хмельницькому», розповів, що досвід роботи в цій галузі у них є, в Україні вже впроваджено і ефективно працюють шість аналогічних проектів.
Під час спілкування представник інституту газу НАН України Геннадій Жук зазначив, що за попередніми підрахунками на хмельницькому полігоні можна буде видобувати 600 кубічних метрів біогазу, з якого реально видобути 1 МВт електрики та стільки ж тепла. На полігоні можна буде пробурити 6-7 свердловин.
Про порядок розробки необхідної документації для реалізації проекту з залученням приватного інвестора поінформував представник Державного підприємства «Центр розвитку державно-приватного партнерства»  Євген Радченко.
Варто зауважити, що досвід державно-приватного партнерства у галузі видобутку біогазу може стати першим в Україні.
 
alt
У ході обговорення своє бачення ситуації, шляхів реалізації, можливі ризики та перспективи проекту висловили всі учасники робочої наради.
Володимир Гончарук зауважив, що видобуток біогазу на полігоні ТПВ не виключає побудови сміттєпереробного заводу в місті Хмельницькому. 
 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02