Виконавчий комітет міської ради забезпечує захист майнових та житлових прав дітей
Четвер, 03 березня 2016, 17:23
З метою захисту майнових, житлових прав дитини законодавство України покладає на орган опіки та піклування (виконавчий комітет Хмельницької міської ради) обов'язок щодо здійснення контролю за дотриманням батьками та особами, які їх замінюють, житлових прав та охоронюваних законом інтересів дітей.
Стаття 12 Закону України “Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей“ передбачає, що для вчинення будь-яких правочинів щодо нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти, необхідний попередній дозвіл органів опіки та піклування. Дозвіл органу опіки та піклування потрібен не лише у тому разі, якщо дитина є співвласником нерухомості, а й у тому випадку, якщо вона користується житловим приміщенням.
Перелік документів, які подаються батьками, опікунами або піклувальниками для одержання дозволу органу опіки та піклування на відчуження майна дитини або придбання на ім’я дитини, визначений пунктом 66 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року № 866.
Для підтвердження виконання батьками дітей умов дозволу органу опіки та піклування на відчуження майна дітей служба у справах дітей формує інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію житла на ім’я дітей замість відчуженого. У разі відсутності підтверджуючих документів орган опіки та піклування звертається до суду з позовною заявою про визнання договору купівлі-продажу нерухомого майна, яке належало дитині, недійсним.
Так, за 2 місяці 2016 року виконавчим комітетом Хмельницької міської ради (орган опіки та піклування) було надано 29 дозволів на вчинення правочинів стосовно нерухомого та рухомого майна, право власності або право користування яким мають діти. За цей же період  працівники служби у справах дітей взяли участь у 86 судових засіданнях з метою захисту житлових та майнових прав дітей, відстоювання інтересів неповнолітніх в кримінальному процесі. Серед житлових та майнових питань найчастіше за цей період розглядались такі категорії справ: Про визнання осіб такими, що втратили право користування жилим приміщенням,  про визнання недійсними правочинів.
Прийом громадян з питань надання дозволу органу опіки та піклування щодо вчинення правочинів стосовно майна від імені дітей проводиться в Управлінні надання адміністративних послуг за адресою: м. Хмельницький, вул. Соборна, 16.
Графік прийому : понеділок, середа: з 09.00 до 16.00 год., вівторок, четвер: з 09.00 до 20.00, п’ятниця, субота: з 09.00 до 16.00 год. (без обідньої перерви) тел. 76-58-61, 70-27-91, 70-27-92, 70-27-93, факс 76-43-41.
 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02