"Батьківські внески" - за і проти
Вівторок, 29 березня 2016, 15:14

Чи проживуть хмельницькі заклади освіти без добровільних батьківських внесків? Якщо ні, то як зробити так, щоб вони були справді добровільними? Над цим питанням думали директори місцевих шкіл разом із міським головою Олександром Симчишиним.

alt

 
"Звісно, з цього приводу я в першу чергу радитимуся із самими батьками. Проте, хотів би почути й вашу думку, - звернувся до керівників шкіл очільник міста. - Головна проблема таких внесків - часто їх "псевдодобровільність".
"Не секрет, що дуже часто буває так, що батьківський комітет аж занадто добре виконує свою функцію і ставить питання так, що кожен з батьків просто повинен здати якусь суму в фонд школи чи класу, хоче того, чи ні. Звідки це йде - від директорів, педагогів, чи від самих батьків - буває по-різному, - впевнений Олександр Симчишин, - але так не повинно бути. Є два варіанти - або заборонити батьківські благодійні внески взагалі, або впорядкувати їх, посилити контроль над їх використанням".
alt
Директори шкіл кажуть в один голос - без батьківських внесків школи не проживуть. І проблема навіть не так у недостатності фінансування, як у складній схемі витрачання коштів. За словами керівників, у школах досить часто трапляються форсмажорні ситуації, вирішувати які треба вже і зараз. На такі потреби й використовується так званий батьківський фонд.
"В першу чергу я хочу, щоб всі батьки знали, на що виділяються кошти з бюджету міста. Вони не повинні здавати гроші на миючі засоби, канцелярію тощо. У моїй практиці були випадки, коли керівники дитсадків ставили у графі "потреби на миючі засоби" - 0. Тобто, їм не потрібно коштів з бюджету на миючі засоби з бюджету! Чому? Бо потім керівник скаже батькам, що з бюджету коштів на це не виділили, а батьківські гроші значно важче проконтролювати, ніж бюджетні. Я не хочу, щоб такі випадки траплялися і надалі".
Директори шкіл кажуть - заборонити батькам, наприклад, замінити у класі, де навчаються їх діти, дошку, вікна чи парти - не можуть. Так само не дозволено законом встановлювати обмеження для суми благодійних внесків (наприклад, заборонити внески більше 100 гривень на рік).
alt
"На тему добровільних внесків я спілкуватимуся з батьками учнів кожної школи. І тільки тоді прийматиму рішення щодо можливої їх заборони. Займатися популізмом ми не будемо, - каже міський голова. - Наше завдання - зробити все, щоб з часом потреба у допомозі благодійниками школам та садочкам взагалі зникла. Приємно, що цього року ми знайшли можливість виділити близько 600 тисяч гривень на нові парти для учнів, збираємося замінювати освітлення в молодших класах, утеплювати садочки та школи. Проте, попереду ще дуже багато роботи. Дуже сподіваюся, що влітку при розподілі додаткових надходжень до бюджету вдасться профінансувати ще більше потреб галузі освіти".
 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02