З 1 травня збільшено розмір пенсій
Вівторок, 17 травня 2016, 10:30

 

В травні відповідно до Закону України “Про державний бюджет України на 2016 рік” збільшено розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, із 1074 до 1130 грн.
З урахуванням нового розміру прожиткового мінімуму управлінням проведені перерахунки пенсій для 55579 пенсіонерів міста, що становить 79,5% від усіх отримувачів пенсій. Підвищені пенсії отримали лише 39912 осіб. При цьому розмір підвищення у кожного пенсіонера є індивідуальним і залежить від стажу та розміру заробітної плати, з якої його розрахували. Середній розмір пенсії в місті становить 1678,28 грн.
Перерахунок пенсій проведений шляхом перерахунку мінімальних розмірів пенсій, а також інших виплат, надбавок і підвищень до пенсії, які встановлені у відсотках до прожиткового мінімуму.
Пенсіонерам, які не мають необхідного стажу роботи, встановленого нормами ст.28 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (по пенсіях, які призначені до 01.10.2011 року, за наявності у чоловіків 25, а у жінок – 20 років страхового стажу; по пенсіях, які призначені або перераховані з урахуванням стажу та заробітку після 01.10.2011 року за наявності у чоловіків 35, а у жінок – 30 років страхового стажу) розмір пенсії залишено на рівні 949 грн.
Також залишені без змін розміри надбавок дітям війни, членам сімей загиблих військовослужбовців та дружинам (чоловікам) померлих інвалідів війни, які не одружилися, дружинам (чоловікам) померлих учасників війни і бойових дій, партизанів і підпільників, визнаних за життя інвалідами вдруге, додаткової пенсії чорнобильцям 1-ї, 2-ї, 3-ї та 4-ї категорій та компенсації за втрату годувальника вдовам чорнобильців.
Не проводився перерахунок пенсій і працюючим пенсіонерам. Лише після звільнення з роботи їм буде перераховано пенсію з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом на дату звільнення з роботи.
Працюючі пенсіонери можуть і надалі здійснювати перерахунок пенсії (частина четверта статті 42 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування") через кожні два роки роботи (з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі).
При призначенні пенсій у період з 1 січня по 31 грудня 2016 року максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати 10740 гривень. Цей розмір не переглядатиметься у зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму з 1 травня і з 1 грудня 2016 року.
Продовжено особливий порядок виплати пенсій працюючим пенсіонерам (85% від призначеного розміру, але не менше 150% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність), утримування військового збору (1,5%) та оподаткування (15%) суми пенсій, що перевищують три мінімальні розміри заробітної плати – 4134 грн. (1378 грн. х 3), (визначена з 1 січня сума пенсії для оподаткування не перераховується протягом поточного року).
Оподаткування не застосовується до пенсій, призначених учасникам бойових дій у період Другої світової війни, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (сім’ї загиблих і померлих інвалідів війни та ін.).
 
 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02