Аналіз регуляторного впливу проекту рішення міської ради «Про внесення доповнень до рішення 19-ї сесії міської ради від 29.08.2012 №64 «Про впорядкування орендної плати за землю та втрату чинності рішень сесії міської ради»
Четвер, 23 листопада 2017, 19:01

Аналіз регуляторного впливу розроблений на виконання та з дотриманням вимог Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності” і Методики проведення аналізу впливу регуляторного акта та містить обґрунтування необхідності прийняття регуляторного акта – проекту рішення Хмельницької міської ради «Про внесення доповнень до рішення 19-ї сесії міської ради від 29.08.2012 №64 «Про впорядкування орендної плати за землю та втрату чинності рішень сесії міської ради»

 

1. Визначення проблеми

          З метою приведення у відповідність до Класифікації видів цільового призначення земель та упорядкування розрахунків орендної плати за землю у зв’язку із внесеними змінами до Податкового кодексу України виникла необхідність внести зміни до рішення дев'ятнадцятої сесії міської ради №64 від 29.08.2012 р. «Про впорядкування орендної плати за землю та втрату чинності рішень сесії міської ради» із внесеними змінами та доповненнями.

Чинні на даний час ставки орендної плати за землю не відповідають об’єктивним, економічно обгрунтованим розрахункам, тому визначена проблема може бути розв’язана за допомогою внесення змін до діючого регуляторного акту.

Дія даного регуляторного акта поширюється на територіальну громаду, суб’єктів господарювання, органи місцевого самоврядування.

Групи

Так

Ні

Громадяни

+

Органи місцевого самоврядування

+

Суб’єкти господарювання

+

ІІ. Цілі державного регулювання.

Ціллю регулювання є встановлення ставок орендної плати за землю з врахуванням змін законодавства, інтересів як землекористувача, так і орендодавця, забезпечення ефективного використання земельних ділянок, рівних прав суб’єктів господарювання та оптимізація надходжень до місцевого бюджету із збереженням диференційного співвідношення між розміром орендної плати в залежності від виду господарської діяльності.

Впровадження регуляторного акта дозволить забезпечити реалізацію державної політики в податковій сфері, зокрема вимог Податкового кодексу України, спрямовану на поповнення дохідної частини міського бюджету для забезпечення реалізації програм соціально-економічного розвитку міста.

            Прийняття запропонованого регуляторного акта передбачає досягнення наступних цілей:

- зменшення фінансового навантаження на орендарів земельних ділянок;

- створення рівних та оптимальних умов для орендарів земельних ділянок;

- встановлення прозорого та чітко врегульованого порядку розрахунку орендної плати за землю.

Разом з тим, запропонований нормативно – правовий акт відповідає принципам державної регуляторної політики, а саме:

- доцільності – використання наданих державою повноважень органу місцевого самоврядування щодо запровадження орендної плати за землю, та нарощування доходної частини бюджету міста;

- ефективності – запровадження даного регуляторного акту дасть змогу щорічно отримувати додаткові надходження від орендної плати за землю;

- збалансованості - для суб`єктів господарювання, яких стосуватиметься даний регуляторний акт – чітке визначення умов сплати орендної плати за землю, для бюджету – стабільне отримання надходжень від даного податку;

- передбачуваності – прийняття даного регуляторного акту дозволить суб`єктам господарювання, які є платниками орендної плати за землю, створювати довгострокові плани діяльності, а органу місцевого самоврядування – отримати перспективу розвитку на подальші роки;

- принципу прозорості - даний проект рішення підлягає оприлюдненню на офіційній веб-сайті міської ради.

ІІІ. Визначення та оцінка альтернативних способів досягнення встановлених цілей.

  1. Визначення альтернативних способів

Альтернативними способами досягнення визначених цілей є: 

Вид альтернативи

                             Опис альтернативи

Залишити ситуацію без змін.

Оцінюючи визначені альтернативи, слід зазначити, що перша альтернатива не є прийнятною, оскільки вона суперечить чинному законодавству.

Внесення часткових змін до регуляторного акту.

Прийняття проекту цього регуляторного акту дасть можливість захистити законні інтереси територіальної громади, дозволить мінімізувати витрати міського бюджету, частково збільшити надходження від орендної плати, приведе у відповідність до норм чинного законодавства орендні ставки, а також цільове призначення земельних ділянок. Також перевагою даної альтернативи є виконання вимог чинного законодавства у сфері оподаткування.

Обраний спосіб відповідає вимогам чинного законодавства; забезпечує досягнення цілей державного регулювання; забезпечує реалізацію принципів державної регуляторної політики.

У разі прийняття запропонованого регуляторного акта можливість досягнення цілей регулювання є повною. Вплив зовнішніх факторів виключений, за винятком випадку зміни законодавства України у сфері регулювання цього питання.

Цей регуляторний акт мотивує суб’єктів господарювання виконувати встановлені вимоги запропонованого рішення. Суб’єкти господарювання, що підпадають під дію норм запропонованого рішення, не мають перешкод для їх виконання.

2. Оцінка вибраних альтернативних способів досягнення цілей

Оцінка впливу на сферу інтересів органів місцевого самоврядування

Вид альтернативи

Вигоди

Витрати

Залишити ситуацію без змін.

Відсутні

Відсутні

Внесення часткових змін до регуляторного акту.

Прийняття даного акту дозволить щорічно отримувати додаткові надходження від орендної плати за землю, надасть перспективу розвитку міста, створить фінансові можливості для задоволення соціальних та інших потреб територіальної громади.

Відсутні

 

Оцінка впливу на сферу інтересів громадян

Вид альтернативи

Вигоди

Витрати

Залишити ситуацію без змін.

Відсутні.

Відсутні

Внесення часткових змін до регуляторного акту.

Дозволить привести регулювання у відповідність до чинного законодавства та створить необхідні умови для отримання необхідної та актуальної інформації громадянами

Орендна плата

 

 

 

Оцінка впливу на сферу інтересів суб’єктів господарювання

Вид альтернативи

Вигоди

Витрати

Залишити ситуацію без змін.

Відсутні, оскільки залишається неврегульованим питання  приведення у відповідність до норм чинного законодавства обрахунок орендної плати, приведення земельних ділянок у відповідність до Класифікації видів цільового призначення земель

Відсутні

Внесення часткових змін до регуляторного акту.

Налагодження взаємодії між органами місцевого самоврядування та суб’єктами господарювання, учасників ринку земельних відносин, створення рівних та оптимальних умов для орендарів, передбачуваність дій влади, прогнозованість умов господарювання і витрат на сплату орендної плати

Орендна плата

 

Оцінка впливу на сферу інтересів суб’єктів господарювання

 

Показник

Великі

Середні

Малі

Мікро

Разом

Кількість суб’єктів господарювання, що підпадають під дію регулювання, одиниць

 

 

4

 

4

Питома вага групи у загальній кількості, відсотків

 

 

100%

 

Х

 

Вид альтернативи

Вигоди

Витрати

Залишити ситуацію без змін.

Відсутні

Відсутні

Внесення часткових змін до регуляторного акту.

Регуляторний акт приведе у відповідність нормативну базу до єдиного, зрозумілого та відкритого організаційно-правового механізму проведення обрахунку орендної плати та створить необхідні умови для забезпечення поступового  надходження до міського бюджету, а також ефективного використання даних коштів.

Витрати, пов’язані з додатковою сплатою орендної плати до бюджету

 

IV. Вибір найбільш оптимального альтернативного способу досягнення цілей.

Рейтинг результативності

Бал результативності

Коментарі щодо присвоєння відповідного балу

Залишити ситуацію без змін.

1

Проблема залишається не вирішеною, оскільки наявна відсутність дієвих механізмів реалізації земельно-правових норм обрахунку орендної плати, що на даний момент залежить від коду Класифікації видів цільового призначення земель

Внесення часткових змін до регуляторного акту.

4

Прийняття запропонованого регуляторного акта надасть можливість стабільного надходження до міського бюджету від орендної плати, збільшить обсяг інвестицій у пріоритетні напрямки соціально-економічного розвитку території міста, створить фінансові можливості для задоволення соціальних та інших потреб територіальної громади.

 

Рейтинг результативності

Вигоди (підсумок)

Витрати (підсумки)

Обґрунтування відповідного місця альтернативи в рейтингу

Залишити ситуацію без змін.

Відсутні

Відсутні

Проблема продовжує існувати.

Внесення часткових змін до регуляторного акту.

Прийняття альтернативи забезпечує досягнення встановлених цілей.

Витрати, пов’язані з додатковою сплатою орендної плати до бюджету

Найважливіші аспекти проблеми буде вирішено.

 

 

Рейтинг

Аргументи щодо переваги обраної альтернативи / причини відмови від альтернативи

Оцінка ризику зовнішніх чинників на дію запропонованого регуляторного акта

Залишити ситуацію без змін.

Не прийнятна, оскільки не вирішує порушеного питання.

Х

Внесення часткових змін до регуляторного акту.

Єдина можлива альтернатива, що призведе до зміцнення фінансової основи місцевого самоврядування; підвищення рівня використання економічних ресурсів міста; додаткова можливість направлення коштів на фінансову підтримку підприємств житлово-комунального господарства; поступове збільшення надходжень до бюджету міста від сплати орендної плати за землю; стабільні надходження від сплати орендної плати за землю до бюджету (без нарощування заборгованості); спрямування надходжень коштів на вирішення соціальних проблем населення та покрашення інфраструктури міста, збільшення фінансування місцевих бюджетних програм.

Х

V. Механізм і заходи, які забезпечать розв’язання визначеної проблеми.

Реалізація запропонованого регулювання здійснюється шляхом впровадження наступних заходів:

1) Прогнозування надходжень до міського бюджету.

2) Забезпечення спрямування коштів, отриманих від оренди земельних ділянок, на впровадження міських програм, розвитку міського господарства, соціальної сфери.

3) Прийняття місцевого нормативного документу, який в рамках чинного законодавства дає можливість удосконалити і зробити прозорим порядок та механізм визначення річної орендної плати.

4) Створення єдиного механізму розрахунку орендної плати.

5) Забезпечення прозорості і вільного доступу до інформації щодо визначення розміру орендної плати за земельні ділянки.

 Оприлюднення проекту регуляторного акту на офіційному сайті міської ради з метою громадського обговорення, надання зауважень та пропозицій від громадськості, надасть можливість прийняття міською радою всебічно вивченого та обґрунтованого рішення, яке задовольнить потреби громади.

 

VI. Оцінка виконання вимог регуляторного акта залежно від ресурсів, якими розпоряджаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи, які повинні проваджувати або виконувати ці вимоги.

 

Тест малого підприємництва (М-Тест)

1. Консультації щодо визначення впливу запропонованого регулювання на суб’єктів малого підприємництва та визначення детального переліку процедур, виконання яких необхідно для здійснення регулювання, проведено розробниками регуляторного акту 31.10.2017.

2. Вимірювання впливу регулювання на суб’єктів малого підприємництва:

- кількість суб’єктів малого підприємництва, на яких поширюється регулювання – 4 од., у тому числі суб’єктів малого підприємництва - 4 од.;

- питома вага суб’єктів малого підприємництва у загальній кількості суб’єктів господарювання, на яких проблема справляє вплив – 100 %.

3. Розрахунок витрат суб’єктів малого підприємництва на виконання вимог регулювання – суб’єкти малого підприємництва не несуть витрат на виконання регулювання.

4. Розрахунок бюджетних витрат на адміністрування регулювання – виконавчий комітет Хмельницької міської ради не несе витрат на адміністрування регулювання.

 

VII. Обґрунтування запропонованого терміну дії регуляторного акта.

Термін дії регуляторного акта - до внесення змін до чинного законодавства, які можуть впливати на дію регуляторного акта, до нього будуть вноситись відповідні зміни або доповнення.

VIII. Визначення показників результативності дії регуляторного акта.

Відстеження результативності відбуватиметься відповідно до передбачених Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» заходів, тобто шляхом складання та оприлюднення звітів про базове, повторне та періодичне відстеження його результативності, а також можливого наступного перегляду нормативно-правового акту.

Основними показниками результативності запропонованого регуляторного акта будуть:

- надходження коштів до міського бюджету від плати за оренду земельних ділянок;

- кількість укладених додаткових угод відповідно до вказаного рішення;

- кількість суб’єктів підприємницької діяльності та фізичних осіб, які виконали перерахунки орендної плати за землю;

- кількість суб’єктів господарювання та фізичних осіб, на яких поширюватиметься дія акта.

IX. Визначення заходів, за допомогою яких здійснюватиметься відстеження результативності дії регуляторного акта.

Базове відстеження буде здійснено через  6 місяць після набуття чинності регуляторним актом.

Повторне – через рік з дня набрання ним чинності регуляторного акту.

Періодичне – через 3 роки з моменту прийняття регуляторного акту.

Метод проведення відстеження результативності – статистичний.

Вид даних, за допомогою яких буде здійснено відстеження результативності регуляторного акта – статистичні.

В.о. начальника управління земельних ресурсів

та земельної реформи                                                                                            Л. Кожемяко

 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02