Developed by JoomVision.com

Нормативні акти

 

rish MR
rish VK
rozpor MG reg akts

 

 

04.Про присвоєння звання почесний громадянин міста Хмельницького Гурєєву Юрію Івановичу посмертно
Вівторок, 12 жовтня 2010, 14:25

 

Україна
Хмельницька міська рада
Рішення тридцять восьмої сесії
№4 від 08.09.2010 р.

 

 

Про присвоєння звання почесний громадянин міста Хмельницького Гурєєву Юрію Івановичу посмертно

 

Розглянувши пропозицію виконавчого комітету щодо присвоєння засновнику та художньому керівнику ансамблю танцю «Подолянчик» Юрію Івановичу Гурєєву звання «Почесний громадянин міста Хмельницького» посмертно, міська рада відмічає, що Гурєєв Юрій Іванович вніс вагомий особистий внесок у розвиток міста Хмельницького.

Юрій Іванович народився 26 серпня 1935 року в селищі Красний Октябрь, Єнакіївського району Донецької області. В 1960 році закінчив Кам’янець-Подільський педагогічний інститут. Працював на педагогічних посадах в освітніх закладах міста Кам’янця-Подільського. В 1964 році був прийнятий на роботу в Хмельницький палац творчості дітей та юнацтва. Загальний стаж роботи 54 роки.

Гурєєв Юрій Іванович – Заслужений вчитель України, протягом 44 років незмінний керівник, головний балетмейстер та засновник лауреата всеукраїнських та міжнародних фестивалів і конкурсів, Народного художнього колективу України ансамблю танцю «Подолянчик», створеного в 1964 році в Хмельницькому палаці творчості дітей та юнацтва.

Ансамбль, який об’єднує близько 260 дітей від 6 до 17 років, під керівництвом Юрія Івановича здобув премії імені М.Островського ЦК ЛКСМУ (1974 р.), Всесоюзної піонерської організації (1990 р.), чисельні лауреатські звання всеукраїнських та міжнародних фестивалів і конкурсів, прославляючи рідне місто по всій Україні та далеко за її межами.

Юрій Іванович створив понад 100 різнопланових робіт: героїчні композиції «Спогад», «Юні партизани», «Вони були першими», ліричні – «Червона калина», «Подільська веснянка», «Віночок», хореографічні роботи на основі фольклорного матеріалу – «Подолянчики», «На кузні», «Подільські рушники» та інші; великомасштабні полотна – «Квіти України», «Українська веселка», «На святі», «Під мирним небом».

Всі його роботи відрізняє сюжетність та доступність.

Хореограф поставив ряд тематичних програм – вистав: «Привіт тобі, прекрасна Батьківщино!», «Любіть Україну», «Хмельницька моя золота сторона», «Веселий калейдоскоп», «Вінок Кобзареві», які високо оцінені глядачами та пресою.

Праця Ю.І. Гурєєва – подвижницька, його по праву називають одним із засновників української дитячої хореографії, дитячого танцю на Поділлі. Він ставив танці в кращих ансамблях України та зарубіжжя, а також у виставах професійних та аматорських театрів.

З досвіду роботи Ю.І. Гурєєва вийшли такі друковані збірки: «Танцює Подолянчик» (1975 р., 1981 р.).

Його хореографічні роботи увійшли у збірники «Сурмач», «Веселка», «Райдуга»; його розробки дитячого сценічного костюму - у книгу «Костюми до шкільного свята» (1985 р.); методичні матеріали Ю.І. Гурєєва – у збірник «Бесіди про танець» (1996 р.), а хореографічна сценка «На кузні», хореографії Юрія Івановича, увійшла до енциклопедичного видання «Українські народні танці» Академії наук України. У 1987 році Ю.І.Гурєєв заснував щорічний традиційний Всеукраїнський фестиваль «Зимові Візерунки», присвячений Дню Соборності України. За цей час у фестивалі продемонстрували свою майстерність кращі хореографічні колективи України та зарубіжжя.

За високі досягнення та титанічну працю, вагомий внесок у розвиток національної хореографії Юрій Іванович Гурєєв став лауреатом премії імені Якова Гальчевського в номінації «Культурний діяч», був визнаний «Людиною року - 2004» м. Хмельницького в номінації «Митець», неодноразово нагороджений грамотами Міністерства освіти і науки України, обласних та міських управлінь освіти та культури, неодноразово був занесений на міську Дошку Пошани, у 70-80 роках – на Всесоюзну Дошку Пошани у Москві та Всеукраїнську – у Києві.

За 44 роки через школу «Подолянчик» пройшло понад 5000 дітей, з ансамблю випустилось більше 1500 вихованців, близько 200 з них обрали хореографію своєю професією.

Справу Юрія Івановича продовжують його випускники в мистецьких та освітніх закладах не тільки України, а й за її межами, прославляючи своєю майстерністю наше рідне місто Хмельницький.

Керуючись Положенням «Про звання «Почесний громадянин міста Хмельницького», затвердженим рішенням тридцять п’ятої сесії Хмельницької міської ради від 28.04.2010 року №31, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Присвоїти звання «Почесний громадянин міста Хмельницького» засновнику та художньому керівнику ансамблю танцю «Подолянчик» Юрію Івановичу Гурєєву посмертно.

 

2. Відповідальність за виконання рішення покласти на заступника міського голови В.Байдича та управління освіти.

 

3.Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з гуманітарних питань.

 

 

 

Міський голова С. Мельник

 

Останнє оновлення на П'ятниця, 27 січня 2012, 14:49
 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02