Developed by JoomVision.com

Музей-студію фотомистецтва відкрито 7 вересня 2010 року

 
Експонатами музею стали унікальні колекції старих фотоапаратів та старих фотографій відомого у місті фотографа Костянтина Жданова. У виставкових залах музею представлено більше 600 експонатів техніки та фотографій.

02

Історія свідчить про те, що наприкінці XIX ст. під впливом науково-технічних досягнень відбулися суттєві зрушення в багатьох сферах суспільного життя. Результатом такого розвитку техніки та хімічних досліджень і стала поява фотомистецтва.
У 1880 році в Проскурові було відкрито першу фотомайстерню. Її власником був міщанин Матвій Юргилевич. (Памятная книжка Подольськой губернии на 1885 г. Адрес-календарь и статистическо-справочные сведения. – К.-П., 1885., Сборник сведений о Подольськой губернии. Єсюнін С. М. Місто Хмельницький: історія, події, факти. – Хмельницький, 2004. – С. 31.).
Для колекції музею зібрано чимало старих фотографій, які зберегли пам’ять про перші традиції03 виготовлення фотографій, про наше місто та його багату історію. Серед таких фотографій робота Голованевського Д. - одного з перших проскурівських фотографів відомих у кінці ХIХ ст., який мав свою власну фотомайстерню (відкрита у 1984 році), що була розташована на в будинку № 2 на вулиці Проскурівській. (Єсюнін С. М. Прогулянка Проскуровом. Історичні нариси. – Хмельницький, 2008.).
Фотографи старого Проскурова:
Брикман М., Голованевский Г.Д. , Темненко Іоаким Константинович, Шамис З. , Шварц Х. , Юргилевич Матвій Степанович. (http://www.rusalbom.ru - Фотографы и фотографические ателье дореволюционной России)
В останні роки фотографи Хмельницького досить активно проявляють себе, фотографуючи міське життя. Традиційним до свята міста став конкурс «Хмельницький крізь об'єктив». Активно піднімається рух по вивченню історії міста саме через пошук старих фотографій.
При музеї відкрито дитячу школу-студію, в якій учні та студенти зможуть навчатись як традиційним, так і сучасним технологіям створення фотографії, побувати на майстер-класах відомих фотомайстрів.
 
Роботу виставок фоторобіт координують:
Хмельницька обласна організація Національної спілки фотохудожників України (Голова - О. Соленцов)
Спілка фотографів Хмельницького (Голова - К. Жданов).
ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
 
Запрошуємо усіх бажаючих відвідати музей-студію фотомистецтва.
 
Хмельницький музей-студія фотомистецтва проводить навчання дітей віком від 12 років для занять у студії фотографії. Звертатись за телефоном 61-60-56 (вул. Проскурівська, 56).
 
 
 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02