Developed by JoomVision.com

Нормативні акти

 

rish MR
rish VK
rozpor MG reg akts

 

 

05. Про затвердження концепції регулювання чисельності безпритульних тварин у м.Хмельницькому

 

Додаток

до рішення сесії міської ради

від №5 від 09.02.2011 р.

 

Концепція

регулювання чисельності безпритульних тварин у місті Хмельницькому


1. Загальні положення

Концепція являє собою систему поглядів, принципів і пріоритетів в сфері регулювання чисельності безпритульних тварин.

Основною метою концепції є визначення пріоритетних напрямків і нових організаційно-управлінських принципів створення ефективного механізму регулювання чисельності безпритульних тварин на території міста.

Методологічною основою цієї роботи є положення Закону України “Про захист тварин від жорстокого поводження з тваринами”.


2. Аналіз причин виникнення проблеми і обґрунтування необхідності прийняття концепції

Аналіз ситуації у сфері поводження з домашніми та безпритульними тваринами дає можливість зробити висновок, що зростання чисельності безпритульних тварин відбувається за рахунок двох чинників — розмноження безпритульних тварин та надходження домашніх тварин, які втратили господарів. Досягти зменшення чисельності безпритульних тварин можливо лише впливаючи на джерела поповнення популяції тварин, насамперед на розмноження тварин, а також на поповнення популяції за рахунок домашніх тварин.

Світова практика виділяє наступні існуючі методи впливу на зменшення чисельності безпритульних тварин:

  • відстріл - умертвіння особин на місці виявлення;

  • вилов з поверненням до ареалу колишнього перебування (метод вилову-стерилізації-повернення (надалі ВСП);

  • безповоротний вилов - вилов безпритульних тварин з їх місця проживання з подальшим розміщенням в притулок, де їм на протязі певного часу підшуковують господарів, а до неприлаштованих тварин, застосовують евтаназію, або пожиттєве утримання тварин.

  • комплексна методика — одночасне впровадження декількох з перерахованих методів, часто супроводжується із застосуванням превентивних заходів щодо запобігання поповнення чисельності безпритульних тварин.


Дослідження чинників, які впливають на динаміку кількості безпритульних тварин у країнах Європи здійснено Всесвітнім товариством захисту тварин (WSPA) та Британським королівським товариством захисту тварин (RSPCA) у 2006-2007р.р. За результатами досліджень проведено класифікацію країн щодо стану вирішення проблеми безпритульних тварин та аналіз ефективності заходів, які застосовуються для її вирішення. Зокрема, повідомляється про відсутність безпритульних тварин в Бельгії, Данії, Фінляндії, Нідерландах, Норвегії, Швеції, Швейцарії. У цих країнах спостерігається традиційно високий рівень контролю (реєстрація, ліцензування домашніх тварин), врегульоване законодавство, а також соціальна відповідальність населення. Обов'язкова реєстрація або ліцензування тварин введені у 22-х країнах. Вилов і стерилізація безпритульних тварин з поверненням до ареалу колишнього перебування практикується в 7 країнах, але, лише, в одній із них, Греції, є єдиним методом обмеження чисельності цих тварин. Евтаназія здорових тварин повністю заборонена в 3-х країнах — Німеччині, Греції, Італії, де завдяки незначній кількості безпритульних тварин, стало можливим прийняття закону про їх довічне утримання в притулках У США, Канаді, країнах Західної Європи, Скандинавії та Прибалтики застосовується вилов тварин з подальшим розміщенням у притулках з метою повернення власникам, якщо тварини загублені, або пошуку нових власників. Всіх невитребуваних тварин гуманно присипляють після певного терміну утримання, який складає від 5 до 14 діб.



 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02