Developed by JoomVision.com

Нормативні акти

 

rish MR
rish VK
rozpor MG reg akts

 

 

04. Про затвердження Програми охорони довкілля м. Хмельницького на 2011-2015 роки

 

Розділ 2

Екологічний стан атмосферного повітря та основні заходи по його покращенню

Стан атмосферного повітря в м. Хмельницькому залежить, насамперед, від обсягів викидів забруднюючих речовин від стаціонарних та пересувних джерел.

Сумарна кількість викидів від зазначених джерел забруднення в цілому по місту за даними Хмельницького міського управління статистики становила:

Роки

2005

2006

2007

2008

2009

Джерела викидів,

тис.тонн в т.ч.

14,5

16,3

14,9

16,5

15,0

стаціонарні

1,2

1,1

1,1

1,1

0,8

пересувні

13,3

15,2

13,8

15,4

14,2


Основним забруднювачем атмосферного повітря є пересувні джерела (автомобільний транспорт), викиди яких складають в середньому близько 92%. Автомобільний транспорт, що працює на нафтових паливах, є головним джерелом забруднення повітря високотоксичними сполуками, серед яких найбільш активним є бенз(а)пірен. Значний внесок у забруднення повітряного басейна міста вносить також транзитний автотранспорт.

Найбільшу питому вагу у забруднення атмосфери міста від стаціонарних джерел становлять викиди МКП “Хмельницьктеплокомуненерго” та КП “Південно-західні тепломережі“, які виробляють теплову енергію для забезпечення потреб населення та підприємств.

При обстеженні стану повітря спостерігаються перевищення ГДК по таких забруднюючих речовинах, як двоокис азоту, бенз(а)пірен, свинець тощо.

Для вирішення цієї проблеми необхідно проводити заміну використання автотранспортом палива з нафтового походження на екологічно чистий природний газ. Також необхідно збільшити кількість екологічно чистого громадського транспорту – електротранспорту.

Аналіз щорічних матеріалів операції «Чисте повітря» свідчить як про незначну кількість перевірених автомобілів від загальної кількості, так і про зростання долі таких, що не відповідають вимогам екологічних стандартів.

Основним заходом по покращенню стану атмосферного повітря є посадка зелених насаджень, догляд за ними та збереження існуючих. На даний час в місті нараховується 110,512 га зелених насаджень загального користування. Дефіцит зелених насаджень складає 226 га.

Контроль за станом зелених насаджень у місті здійснює КП по зеленому будівництву і благоустрою міста. Санітарний стан зелених насаджень загального користування здебільшого не відповідає сучасним вимогам ведення паркового господарства. Велика кількість дерев різних порід як в парках, так і у вуличних насадженнях вражена омелою. Дане підприємство проводить поточний та капітальний ремонт зелених насаджень. Щороку висаджується до 3 тисяч молодих дерев. Водночас, значні території потребують додаткових насаджень, особливо в заплавах водойм, вздовж автомобільних доріг, вулиць, у дворах будинків тощо.

Таким чином, продовжує гостро стояти проблема покращення якості атмосферного повітря міста. Необхідно створити всі умови для виконання завдань Програми, спрямованих на покращення екологічних показників якості атмосферного повітря.

 



Останнє оновлення на Середа, 13 квітня 2011, 17:24
 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02