Developed by JoomVision.com
Планування, забудова та економічний розвиток Проскурова в XIX - на початку XX століття.

Л. О. Тимофєєва

Після возз'єднання в 1793 р. Правобережної України з Лівобережною в складі Російської імперії колишнє старостинське містечко Плоскирів на­було статусу повітового міста і отримало в офіційних документах назву "Проскурів".

Детальніше...
 
Опис міста проскурова в роботі Екстера "Географічний, гідрографічний, топографічний і економічний опис Подільської губернії".

Г. Б. Ківільша

В рукописному відділі бібліотеки ім. Салтикова-Щедріна в Ленінграді зберігається рукописна праця "Географічний, гідрографічний, топографічний і економічний опис Подільської губернії" і до нього атлас, складений подільським губернським землеміром Екстером в 1806 році.

Детальніше...
 
Деякі питання розвитку м. Проскурова у XVIII столітті.

 В. І. Тхор

У ХVІІІ столітті умови розвитку Правобережної України під владою феодальної Речі Посполитої залишалися складними. Міста терпіли від засилля магнатів і шляхти, у їх життя безконтрольно втручалися воєводи, старости, різного роду державці. Особливо складним було становище міст Поділля. Майже тридцятирічне панування турків на території краю у кінці ХVІІ століття привело до спустошення багатьох з них. Важким тягарем для економіки міст стали постої військ під час Північної війни.

Детальніше...
 
Джерела, які засвідчують історію м. Проскурова XVIII-XIX століть.

 Г. П. Козловська

Важливими джерелами для дослідження історії м. Проскурова в дожовтневий період є документи з "Архива Юго-Западной России", "Полного собрания законов Российской империи", нотатки мандрівників, як свідчення очевидців минулих подій, та наукові розробки сучасних дослідників.

Детальніше...
 
Сторінки історії феодального Плоскірова у писемних матеріалах XVI-XVII століть.

 М. Б.Петров

Серед писемних джерел, що сприяють вивченню феодального Плоскірова, особливу роль відіграють поборові люстраційні документи, а також записи Ульріха фон Вердума.

Детальніше...
 
Хронологія основних подій з історії м. Хмельницького


1431-2003 роки 

 
Місто Хмельницький: історія, події, факти

За останнє століття склалася однозначна думка стосовно першої згадки про м істо Хмельницький – 1493 рік. Але існують джерела, що стверджують про існування Плоскирова (давня назва Хмельницького) ще в 1431 році. Про це та багато інших фактів з історії міста вперше подаються відомості у матеріалі, що пропонується.

 

Детальніше...
 
<< Початок < Попередня 1 2 Наступна > Кінець >>

Сторінка 2 з 2

 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02